De Britse financiële dienstverlener Barclays wordt beschuldigd van greenwashing, doordat het financiering gaf aan het Italiaanse oliebedrijf Eni, wat een ‘duurzame’ investering had moeten zijn. En dat is niet geval, bepleiten enkele milieuorganisaties.
Barclays wordt beschuldigd van greenwashing: “Financiering voor oliebedrijf is niet duurzaam”
Waarom is dit belangrijk?
Duurzaamheid is een waarde waar veel bedrijven belang aan hechten. Maar wanneer is een doelstelling echt duurzaam en wanneer is iets greenwashing? Milieuorganisaties hanteren logischerwijze een strengere definitie dan de bedrijven zelf.In het nieuws: Barclays stak Eni 4 miljard euro toe, wat het zelf bestempelt als ‘duurzaam’.
- De Britse instelling heeft vooropgesteld dat het voor een biljoen dollar aan duurzame financiering zou doen. Vandaar dat het Eni hielp om leningen vast te krijgen. Concreet gaat het hier om een duurzaamheidsgebonden obligatie van 1 miljard euro en een doorlopend duurzaamheidsgebonden krediet van 3 miljard euro.
- Maar, zo zeggen milieuorganisaties, aangezien Eni gedurende vier jaar tussen de 24 en 26 miljard euro wil uitgeven olie- en gasproductie, kan en mag Barclays dat bedrag nooit gebruiken om aan zijn eigen doelstellingen tegemoet te komen.
- Belangrijk daarbij is dat Eni niet hoeft te voldoen aan de zogenoemde Scope 3-emissiedoelen om de financiering binnen te rijven. Scope 3-emissies omvatten alle uitstoot die indirect wordt veroorzaakt door bronnen die binnen de waardeketen van het bedrijf vallen, maar niet door het bedrijf zelf worden uitgestoten. Denk hierbij aan uitstoot bij het produceren van grondstoffen.
- Scope 3-doelen zijn dus erg verregaand. Maar milieuorganisaties menen dat duurzaamheid binnen de olie- en gassector enkel effectief gemeten kan worden als er een plan is om ook Scope 3-emissies aan te pakken.
“De beweringen van Barclays zijn niet serieus”
Genoteerd: Doordat er wezenlijk te weinig verandert aan de uitstoot, doet Barclays dus aan greenwashing, aldus de milieuorganisaties.
- Lucie Pinson van Reclaim Finance bekritiseert in The Guardian de aanpak van Barclays: “Het stelt banken die zich hebben verbonden aan een netto nul-uitstoot in staat om de ergste klimaatovertreders te blijven financieren terwijl ze doen alsof ze hun transitie ondersteunen.”
- En ook Huw Davies van actiegroep Make My Money Matter sluit zich daarbij aan. “De beslissing van Barclays om miljarden in bedrijfsfinanciering te verstrekken aan Eni, maakt uitbreiding van fossiele brandstoffen mogelijk en spreekt hun beweringen om serieus te zijn over duurzaamheid tegen.”
- Tegenover The Guardian verklaart Eni dat het doelen voor de financiering koos die “aangepast zijn aan hun looptijdbereik”. Daarom was het “niet mogelijk om een Scope 3-doel te gebruiken”. Volgens het oliebedrijf blijft het duurzaamheid centraal stellen.
- Barclays wenste niet te reageren toen The Guardian daarom vroeg.