In het Verenigd Koninkrijk is premier Rishi Sunak er vannacht in geslaagd om een gecontesteerde migratieregeling met Rwanda door het parlement te krijgen. Het is een behoorlijke opsteker voor Sunak, die met zijn Conservatieve Partij zwaar op verliezen staat bij de aankomende verkiezingen.
Sunak krijgt omstreden Rwanda-deal goedgekeurd, opsteker voor de onzekere Britse premier
Waarom is dit belangrijk?
Verschillende westerse landen hebben het moeilijk met de migratiestroom. Steeds vaker worden er deals gesloten met andere, vaak Afrikaanse, landen om migranten terug te sturen. Het Verenigd Koninkrijk gaat daarbij een stap verder door mensen naar een land te sturen wat niet per se hun land van herkomst is.In het nieuws: Het Verenigd Koninkrijk mag nu illegale migranten naar Rwanda sturen.
- Door het wetsontwerp, dat werd opgesteld toen Boris Johnson premier was, worden asielzoekers die illegaal in het VK verblijven maar niet terug kunnen naar hun thuisland, naar Rwanda gestuurd. De Britse regering was vastbesloten om deze wet gestemd te krijgen, maar rechters staken er telkens een stokje voor.
- Zo stond in 2022 een vliegtuig al klaar om migranten naar Rwanda te brengen, maar mocht dit niet doorgaan. Ook het Britse Hooggerechtshof veroordeelde de aanpak, omdat Rwanda geen veilig land zou zijn.
- Vervolgens bekeken zowel de House of Commons als de House of Lords de zaak in het Britse parlement. Het ontwerp werd een paar keer heen en weer gestuurd tussen beide Kamers, met steeds nieuwe amendementen of wijzigingen. Uiteindelijk besloot de oppositie de vraag tot bijkomende aanscherping te laten vallen. Daardoor werd de wet nu finaal gestemd, en werd ze dus aangenomen.
- Volgens Sunak staan de eerste vluchten gepland binnen tien tot twaalf weken. Er is al een lijst van 350 asielzoekers die uitgewezen kunnen worden, maakte Binnenlandse Zaken bekend. Het kost het VK straks 1,2 miljoen pond of bijna 1,4 miljoen euro om de eerste 300 migranten weg te sturen.
- De minister van Binnenlandse Zaken, James Cleverly, noemde de goedkeuring dan ook “een mijlpaal in ons plan om de boten te stoppen.” “De wet zal mensen ervan weerhouden om valse mensenrechten in te roepen om verwijderingen te blokkeren”, verklaarde hij in een video op sociale media.
Overwinning voor Sunak
De reactie: Mensenrechtenorganisaties zijn verbolgen over de zaak.
- Denisa Delić van het International Rescue Committee UK reageert in The Guardian: “Ongeacht de goedkeuring van de veiligheidswet voor Rwanda vandaag, is het sturen van vluchtelingen naar Rwanda een ineffectieve, onnodig wrede en kostbare aanpak”.
- Ze vraagt de regering om “dit misleide plan op te geven en in plaats daarvan te focussen op het leveren van een humaner en ordelijker immigratiesysteem in eigen land”.
- Ook advocaten die migranten vertegenwoordigen, willen de uitwijzingen gerechtelijk gaan tegenhouden, lieten ze aan The Guardian weten.
Uitgezoomd: Eigenlijk is deze deal wel een opsteker voor premier Sunak.
- Er moeten binnenkort verkiezingen worden georganiseerd in het VK. Hoewel er nog geen datum bekend is, vindt de stembusgang vermoedelijk in de herfst plaats.
- Sunak heeft geen breed draagvlak meer bij de bevolking. De linkse oppositiepartij Labour staat op winst in de peilingen met 44 procent. De Conservatives bengelen daar heel wat achter met 23 procent.
- De Britse premier kreeg de afgelopen maanden niet alleen tegenstand van de oppositie, ook binnen zijn eigen partij rommelt het. De rechtervleugel is steeds meer ontevreden en de Britse tabloids beweren dat er revoltes op komst zijn. Reform, de vroegere Brexit-partij van de rechtse Nigel Farage, wint in de peilingen.
- Dat Sunak nu toch een deal kan sluiten op migratie, is een opsteker. Het kan de rechtervleugel wat milder gestemd maken, en zorgt misschien voor extra stemmen op rechts. Maar de meerderheid van de kiezers lijkt Sunak wel kwijt te zijn.