Krijgt de Kamer nog snel een nieuwe griffier?

Krijgt de Kamer nog snel een nieuwe griffier?
Zitting in de Kamer – DIRK WAEM/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Een opmerkelijk snel benoemingsproces voor een nieuwe griffier voor de Kamer is in gang gezet.

  • Niet alleen de regering wil snel wat nieuw volk op topposten benoemen, ook in de Kamer duwt de meerderheid door. Want plots wil men nog voor het einde van de legislatuur een nieuwe griffier, zeg maar de directeur of baas van de technische kant van de Kamer. Nu is dat Jan Deltour, maar die gaat op pensioen.
  • Alleen, de procedure om een opvolger te kiezen is toch opvallend. Vandaag al kondigt men een oproep aan om zich kandidaat te stellen, en al uiterlijk volgende week donderdag moeten de laatste kandidaturen binnen zijn, mét CV en ook een visietekst. Een wel heel strakke timing. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat Vivaldi al een kandidaat heeft, van blauwe signatuur.
  • Op 5 april zal dan een jury met één lid van elke fractie in de Kamer dat beoordelen: de meerderheid kan dus beslissen, want daarin zitten veel meer fracties. 
  • Plus, er zijn wel meer regeltjes: de kandidaten moeten van binnen de Kamer zelf komen. Ambtenaren die elders zitten, zelfs griffiers van pakweg de Senaat of het Vlaams Parlement, kunnen dus niet meedoen. En normaal doet ook Selor of een ander extern bureau mee de selectie, hier niet. 
  • De zet is opvallend, omdat uitgerekend de Kamer diep door het stof moest met haar ambtenaren, in een schandaal rond te hoge pensioenen. Toen kwam ook de administratie er net als de Kamervoorzitters zelf bijzonder slecht uit. 
  • Die gang van zaken is niet naar de zin van de oppositie. “Waarom worden externe kandidaten allemaal uitgesloten? Waarom mag de jury niet worden bijgestaan door onafhankelijke experten, van Selor bijvoorbeeld? Waarom moet dit allemaal snel-snel tijdens de paasvakantie?”, zo vraagt Kamerlid Sander Loones (N-VA) zich af. 
  • “Wie onze democratische instellingen een warm hart toedraagt, zou beter kiezen voor een open, transparante en professionele procedure. We verwachten dat van benoemingen in alle overheidsinstellingen, maar zouden dat niet doen voor het Parlement?”
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.