De Brusselse financiën worden internationaal afgestraft, en dat is geen verrassing

De Brusselse financiën worden internationaal afgestraft, en dat is geen verrassing
Brussels minister Sven Gatz (Open Vld) – LAURIE DIEFFEMBACQ/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Ratingbureau Standard & Poor’s verlaagt de kredietwaardigheid van het Brussels Gewest. Vervelend nieuws voor de minister van Begroting Sven Gatz (Open Vld).

  • Bij de Brusselse oppositie van de MR (die in de peilingen steeds groter wordt in de hoofdstad), maar ook bij N-VA en Les Engagés, kon het nieuws nauwelijks beter vallen: het Brussels Gewest kreeg dit weekend een stevige tik op de vingers.
  • Het ratingbureau Standard & Poor’s verlaagt immers het Brussels Gewest van een AA- naar A+ als score voor de kredietwaardigheid. Dat betekent dat Brussel straks meer rente betaalt.
  • Verwonderlijk is dat niet: de Brusselse financiën zijn een puinhoop. Het begrotingstekort schoot de afgelopen jaren door het dak, en de schuldgraad ging mee omhoog. En vooral: bij ongewijzigd beleid blijven die tekorten zich opstapelen. Er zal dus fors ingegrepen moeten worden, wil men bij het Brussels Gewest niet in de problemen komen. 
  • De schuldgraad van het Brussels Gewest dreigt immers te stijgen tot boven 205 procent ten opzichte van de inkomsten. Ter vergelijking: de Vlaamse schuld zit nu op zo’n 40 procent, en zou doorstijgen naar een maximumpiek van 60 procent. Komt daarbij dat het Rekenhof zelfs weigerde om de Brusselse begroting te beoordelen, omdat ze niet over de “nodige informatie beschikten”, de afgelopen jaren. Ook technisch was het dus kladwerk.
  • Meteen kwam Brussels minister van Begroting Sven Gatz (Open Vld) met een persbericht dit weekend: “Die begroting is een collectieve verantwoordelijkheid van alle ministers”, zo duwde hij de zaak van zich af. 
  • Ook vanmorgen op Radio 1 herhaalde hij die uitleg. “Begroting is een collectieve verantwoordelijkheid. Ik hoef me niet weg te stoppen, maar een minister van Begroting heeft weinig vrienden. Sommige van mijn collega’s hebben nog altijd niet de urgentie door”, zo probeerde hij zich eruit te praten. “Het goede nieuws is dat iedereen wist dat de situatie ernstig was, maar dat het nu ook een verkiezingsthema wordt.”
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.