Biden of Trump: maakt het wat uit voor beleggers?

Biden of Trump: maakt het wat uit voor beleggers?
Merchandising voor Joe Biden en Donald Trump – Getty Images

Alles wijst erop dat het in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november een nek-aan-nekrace wordt tussen huidig president Joe Biden (Democraten) en ex-president Donald Trump (Republikeinen). Ook beleggers kijken reikhalzend – en met enige nervositeit – naar die tweestrijd uit. Al hoeft dat misschien niet, zo suggereert onderzoek van vermogensbeheerder Capital Group.

De essentie: Op een beleggingstermijn van tien jaar maakt het voor beleggers in indexfondsen eigenlijk weinig uit wie de president is, zegt Capital Group op basis van de cijfers sinds 1936.

  • Sinds dat jaar is het tienjaarsrendement van Amerikaanse aandelen, telkens gemeten via de index S&P 500 vanaf het begin van het verkiezingsjaar, 11,2 procent op jaarbasis als een Democraat won en 10,5 procent wanneer een Republikein zegevierde. Erg vergelijkbare rendementen, dus.
  • “Beleggers kunnen sterke overtuigingen hebben over welke kandidaat of politieke partij het land in de juiste richting zal sturen, maar historisch gezien heeft de partij die wint nooit veel invloed op het marktrendement op lange termijn”, zegt Capital Group.

Bovendien verwacht de vermogensbeheerder dat er koopkansen zullen ontstaan door de onzekerheid over de Amerikaanse verkiezingen. Een uitspraak van een van de kandidaten over een bepaald bedrijf of een sector kan bijvoorbeeld de bijhorende beurskoersen doen schommelen. Voor beleggers met een horizon over meerdere jaren schept dat instapmomenten. “De hogere marktvolatiliteit, vooral tijdens de voorverkiezingen, biedt mogelijkheden voor geduldige beleggers”, is de tip van Capital Group.

Trump I en Obama I

Twee historische voorbeelden: Laat de politiek zich niet bemoeien met beleggingsbeslissingen”, schrijven John Emerson, de vicevoorzitter van Capital Group, en zijn collega Reagan Anderson.

  • “Als je verbijsterd was toen een reality-tv-ster genaamd Donald Trump de wereld schokte door Hillary Clinton te verslaan in 2016, en je vluchtte naar cash, dan had je één dag gelijk. Daarna heb je vier jaar van zeer sterke rendementen gemist.”
  • “Omgekeerd, als je boos was dat een gemeenschapswerker genaamd Barack Obama werd gekozen in 2009 – op het hoogtepunt van de financiële crisis – en je stapte uit de markt, had je ongeveer zes weken gelijk. Daarna miste je een van de grootste bullmarkten in de Amerikaanse geschiedenis.”

Besluit: “Zoals het gezegde luidt, tijd in de markt is veel belangrijker dan timing”, zegt het duo van Capital Group.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.