Verschillende kredietgevers hebben tijdelijk de rente op de autoleningen verlaagd. Die promoacties lopen bijna af. Nu is het de beurt aan de renovatieleningen. Dat is geen toeval, want later deze maand vindt Batibouw plaats. KBC bijt alvast de spits af.
Verlagen de banken na de autoleningen nu de rente op de renovatieleningen?

Waarom is dit belangrijk?
Tijdens de eerste jaarhelft pakken veel banken uit met tijdelijke kortingen op hun kredieten. Hoewel het Autosalon niet meer bestaat, geniet je bij verschillende kredietgevers in januari en februari van kortingen op autoleningen. Batibouw zet sommige financiële instellingen dan weer aan om tijdelijk het mes te zetten in het prijskaartje van een renovatielening.Context: Veel banken die de voorbije weken de rente op de autoleningen hebben verlaagd, zullen halverwege deze maand de tarieven opnieuw naar boven bijstellen. Sommigen zullen vervolgens hun pijlen richten op de verbouwers.
- Naar aanleiding van Batibouw zijn sommige kredietgevers bereid om tijdelijk de rente op de renovatie- en groene leningen te verlagen.
- Batibouw vindt plaats van 17 tot en met 25 februari.
In het nieuws: KBC is de eerste bank die uitpakt met kortingen op de renovatielening. De tarieven gelden van 6 februari tot en met het einde van deze maand.
- De rente op de gewone renovatielening bedraagt vanaf dinsdag 3,99 procent, tegenover 4,49 procent vandaag.
- KBC verlaagt de rente op de groene lening tijdelijk van 4,19 naar 3,69 procent.
Populariteit groene leningen
Vooruitblik: Verwacht wordt dat andere banken in de voetsporen van KBC zullen treden. Vorig jaar heeft onder meer ook Belfius de rente tijdelijk verlaagd.
- Hoe dan ook voelen we ook hier de impact van het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Het prijskaartje van een (groene) renovatielening is daardoor gestegen. Toch blijft de energielening enorm populair in vergelijking met zo’n vijf jaar geleden, leren de cijfers van KBC.
- Daaruit blijkt dat 2022 een absoluut topjaar was voor de energieleningen. Het aantal kredieten was toen met 156 procent gestegen. Dat had natuurlijk alles te maken met de energiecrisis.
- In 2023 was er weliswaar sprake van een daling ten opzichte van het voorgaande jaar. Er werden toen 35 procent minder groene kredieten afgesloten. De afname bij de gewone renovatiekredieten (-14 procent) was kleiner. “Die daling was voornamelijk het gevolg van de sterk gestegen bouwkosten en aantrekkende rente”, klinkt het.
- Maar: In vergelijking met 2019 is er wel nog sprake van een stijgende tendens. Het aantal energieleningen is vorig jaar in vergelijking met toen met 86 procent gestegen.