Een van de langstlopende hyperloop startups Hyperloop One, ooit gesteund door Richard Branson, gaat stoppen. Volgens Bloomberg gebeurt dat op 31 december.
Een hyperloop is een vervoersysteem waarbij een magneetzweeftrein door een vacuümbuis rijdt. Omdat er bijna geen lucht in de buizen zit, is de weerstand extreem laag en kunnen zeer hoge snelheden worden bereikt tot wel 1100 kilometer per uur.
De hyperloop was oorspronkelijk een idee van Elon Musk die er in 2013 een whitepaper over schreef. Hyperloop One was een van de vele initiatieven en heeft sinds de oprichting in 2014 honderden miljoenen dollars opgehaald en uitgegeven.
Afgezien van een handvol technische demo’s en testtracks, is het idee nog steeds niet van de grond gekomen.
Het project ondervond aanhoudend tegenslag. Tussen de mede oprichters ontstond ruzie. Het project kreeg de naam Virgin Hyperloop One nadat Richard Branson in 2017 had geïnvesteerd. Maar toen Branson Saoedi-Arabië bekritiseerde na de moord op Jamal Khashoggi in 2018, trok het Koninkrijk zich als investeerder terug.
Havenbedrijf DP World kreeg meerderheidscontrole en verlegde de focus naar vracht in het begin van 2022.
Het Nederlandse Hardt Hyperloop is daarmee nog een van de weinige overgebleven initiatieven. Dat bedrijf hoopt dat er tegen 2030 een commerciële hyperloop in Europa zal zijn. De Delftse startup wil in 2027 alle veiligheidstests hebben afgerond met het supersnelle transportsysteem.
[Bron: Emerce]