Traditioneel sluit het wetenschappelijke tijdschrift Science het jaar af door de Breakthrough of the Year te kiezen. Dit jaar koos de redactie voor de obesitaspil.
Ruim 40 procent van de volwassen Amerikanen heeft obesitas, in Nederland is dat 15 procent. Dat gaat gepaard met serieuze gezondheidsproblemen, ernstig overgewicht kan namelijk diabetes type 2 veroorzaken, maar ook hartaandoeningen, artritis, leververvetting en bepaalde vormen van kanker. Medicijnbehandelingen voor obesitas zijn nooit succesvol gebleken.
Maar nieuwe medicijnen bieden hoop. Ze bootsen het darmhormoon glucagon-like-peptide-1 (GLP-1) na. De pillen bestaan al een tijdje en werden oorspronkelijk ontwikkeld voor diabetes, omdat ze de bloedsuikerspiegel verlagen. Maar uit een onderzoek met obesitaspatiënten bleek dat zij 15 procent van hun lichaamsgewicht verloren in 16 maanden tijd, meestal zonder ernstige bijwerkingen. Velen die het medicijn gebruikten beschreven ook een demping van “voedselruis”, het continue verlangen om te blijven eten. Inmiddels gebruikt 1,7 procent van de Amerikanen het medicijn.
Dit jaar liet klinisch onderzoek zien dat de medicijnen ook nog eens het risico op hartaanvallen en beroertes verkleinen. En er zijn ook signalen dat de pillen effectief zijn tegen verslavingen en Alzheimer, maar dit wordt momenteel nog onderzocht. Duidelijk is in ieder geval dat ze meer voordelen hebben dan alleen gewichtsverlies. Om al deze redenen heeft de redactie van het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science GLP-1-medicijnen uitgeroepen tot dé doorbraak van 2023.
De marktwaarde van Novo Nordisk (de fabrikant van de medicijnen) is nu hoger dan het bruto binnenlands product van Denemarken, waar het bedrijf vandaan komt.
[Bron: KIJK Magazine]