Bitcoin overschrijdt de grens van 40.000 dollar en lijkt opnieuw niet te stoppen

Vorige week vroegen we ons af of bitcoin opnieuw de kaap van 40.000 dollar zou kunnen ronden. Intussen is dat gebeurd.

In het nieuws: Bitcoin was maandagochtend 41.500 dollar waard.

  • Het digitale goud is goed op dreef en is de afgelopen 24 uur met nog eens 5 procent gestegen. Sinds het begin van het jaar is de waarde van Bitcoin met 146 procent toegenomen. De digitale munt doet het beter dan de financiële markten: de S&P 500 steeg slechts 20 procent en de Nasdaq 37 procent.
  • De koerstijging van bitcoin geeft ook de andere crypto’s een zetje. Te beginnen met ether, waarvan de koers 2.252 dollar bereikte. Je moet teruggaan naar mei 2022 om een vergelijkbare prestatie te zien.

De essentie: Verschillende factoren hebben een positieve invloed op bitcoin en andere crypto’s.

  • De Amerikaanse tienjaarsrente daalde terug naar 4,25 procent na even rond de 5 procent te hebben geschommeld.
  • Dan is er nog het vooruitzicht van een versoepeling van het geldbeleid van de Fed, wat als gunstig wordt gezien voor zowel crypto’s als aandelenmarkten. De inflatie daalt en de economie en werkgelegenheid koelen af in de VS.
  • Meer fundamenteel lijkt bitcoin het vertrouwen van beleggers terug te winnen na een lange cryptowinter, gekenmerkt door de val van SBF (FTX) en het vertrek van CZ (Binance).
  • Ten tweede wakkert het vooruitzicht van aan bitcoin gekoppelde spot ETF’s de cryptomarkt aan. Dit komt omdat het de cryptomarkt zou openstellen voor een veel groter aantal investeerders. Dat is tenminste de verwachting.
  • Door heropleving van bitcoin verwachten sommige analisten dat de munt de kaap van 100.000 dollar zal ronden. Standard Chartered is een van hen en heeft zijn statement van april herhaald: het vooruitzicht van een ETF en de halving in de lente van 2024 zou bitcoin naar nieuwe hoogten moeten stuwen.
  • Pascal Gauthier, CEO van Ledger, geïnterviewd door CNBC, is voorzichtiger, maar ziet duidelijk “solide fundamentals” voor volgend jaar. “Een totale afwijzing van ETF’s zou ook een ravage kunnen aanrichten in deze race, dus dat is iets waar we absoluut rekening mee moeten houden,” voegt hij eraan toe. Alle ogen zijn dus gericht op de SEC.

(ns/cv)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.