Na een explosieve groei in de afgelopen drie jaar daalt de verkoop van elektrische voertuigen nu. Met de vertraging van de wereldeconomie is Tesla een prijzenoorlog begonnen, waar nu de hele sector aan deelneemt. De rekensom is eenvoudig, maar het doet autofabrikanten pijn: verlaag de marges om de verkoop te stimuleren. Dit leidt tot talloze bezuinigingen.
Een signaal dat de markt lijdt: er worden steeds meer kortingen aangeboden op elektrische auto’s

Waarom is dit belangrijk?
De hoge inflatie heeft een niet te onderschatten impact gehad op de producenten van elektrische wagens. Daar kwamen ook nog eens de problemen in de toeleveringsketens bij, die de prijzen een extra boost gaven. Die forse prijsstijging is dit jaar gestopt. Fabrikanten hebben geen andere keuze.In het nieuws: Elektrische auto’s worden steeds goedkoper.
- Uit gegevens van HSBC blijkt dat autofabrikanten dit jaar gedwongen worden om elektrische voertuigen te “dumpen”, terwijl de wachtlijsten de afgelopen twee jaar eindeloos waren.
- In de Verenigde Staten bedragen de kortingen op elektrische voertuigen gemiddeld 10 procent. In het Verenigd Koninkrijk: 11 procent. In Duitsland: 7 procent, terwijl een paar maanden geleden nog geen sprake was van prijsreducties. Op sommige modellen zijn de kortingen veel hoger:
- In Duitsland was er vorige maand een korting van 20 procent op de BMWi4 en een korting van 11 procent op de Dacia Spring, het instapmodel.
- In het Verenigd Koninkrijk genieten zowel de elektrische Fiat 500 als de Peugeot e-208 – beide modellen van Stellantis – van een korting van 22 procent. De Volkswagen ID.3 wordt verkocht met een korting van 12 procent.
- In de Verenigde Staten bieden Tesla, Hyundai en Ford kortingen van enkele duizenden euro’s.
De context: De wereldwijde groeivertraging is hier.
- Volkswagen liet weten dat zijn orders in Europa in een jaar tijd zijn gehalveerd, van 300.000 naar 150.000. Deze vertraging heeft ertoe geleid dat het bedrijf de opening van een batterijfabriek in Europa heeft uitgesteld.
- General Motors (GM) is afgestapt van zijn doelstelling om tussen 2022 en medio 2024 400.000 elektrische voertuigen te produceren.
- Ford heeft zijn doelstelling om 600.000 EV’s per jaar te produceren uitgesteld van 2023 naar 2024.
- Toyota heeft zojuist zijn verkoopprognose voor EV’s voor dit jaar met 40 procent verlaagd naar 123.000 eenheden.
- Zelfs Tesla krijgt het zwaar te verduren. Geconfronteerd met stijgende productiekosten daalde de nettowinst in het 3e kwartaal met 44 procent ten opzichte van vorig jaar. Productie en leveringen zijn tot stilstand gekomen.
- Tesla startte de prijzenoorlog, omdat het bedrijf een van de hoogste marges in de sector had. Dat deed alle concurrentie pijn, ook in China.
- Tesla gaat er helemaal voor en is van plan om in de komende jaren een Tesla voor 25.000 euro te produceren.
- Maar één speler in het bijzonder levert een brutaal gevecht. BYD heeft Volkswagen ingehaald en is nu het nummer 1 merk in China. De Chinese wagenproducent is zelfs goed op weg om Tesla in te halen als grootste producent van EV’s wereldwijd.
(ns)