In Zwijndrecht beslecht een dramatische stemming in de gemeenteraad de fusie met Beveren en Kruibeke. Groen is haar enige sjerp kwijt, Vlaams Belang wat raadsleden

In Zwijndrecht beslecht een dramatische stemming in de gemeenteraad de fusie met Beveren en Kruibeke. Groen is haar enige sjerp kwijt, Vlaams Belang wat raadsleden
Burgemeester van Zwijndrecht, André Van de Vyver – DIRK WAEM/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Woest zijn ze bij Groen op cd&v. Niet alleen in Zwijndrecht zelf, waar de Groene burgemeester André Van de Vyver het heeft over “de jaren dertig” , “rechtse leiders die gewoon ons progressief en sociaal beleid willen nekken”, en het een “Anschluss” noemt, een verwijzing naar Oostenrijk dat in 1938 bij nazi-Duitsland aansloot. Op Radio 1 mocht de man in het radionieuws de hele ochtend zijn politieke tegenstanders “uitschot” noemen, zonder wederwoord. 

  • Nationaal viel covoorzitter Jeremie Vaneeckhout keihard cd&v én N-VA aan: “Kom nooit meer af met ‘volkswil’, ‘autonomie’ of de Chinese muur. Dit is onverdedigbaar. Alles voor de macht. Echt alles. Geen enkele morele grens”, zo schreef hij op X.
  • Voor Groen voltrok zich een heus drama: al jaar en dag levert de partij in de schaduw van Antwerpen, op linkeroever, de burgemeester in Zwijndrecht. Daar vormde ze als grootste partij ook een coalitie met Vooruit én cd&v.
  • Maar naburige gemeenten Beveren en Kruibeke, waar respectievelijk cd&v met Marc Van de Vijver (cd&v) en Antoine Denert (N-VA) al jaren de plak zwaaien en de dominante partijen zijn, beslisten om mee te stappen in het traject van de Vlaamse regering, om overal aan te dringen op gemeentefusies. In ruil krijgen gemeenten dan stevige schuldvermindering.
  • Ook voor een kleine gemeente als Zwijndrecht is dat het onvermijdelijke eindpunt: het is niet langer houdbaar om allerlei diensten te blijven verlenen, op de kleine schaal die de Vlaamse gemeenten nu hebben. Van de meer dan 300 gemeenten wil men er finaal slechts 100 overhouden, nu nog door vrijwillige fusies, finaal met niets anders dan een verplichting.
  • In tussentijd zijn het vooral fusies die politiek interessant zijn, die doorgaan: in Beveren en Kruibeke verzekeren cd&v en N-VA zich van een garantie op politieke dominantie, zo lijkt.
  • En zo kwam ook Zwijndrecht in dat vaarwater: een fusie zou Groen doen verwateren, in een gemeente die dan vele malen groter zou worden. Cd&v in Zwijndrecht maakte de rekening, en ging mee in de fusieplannen, net als oppositiepartij N-VA daar.

Schaalvergroting

  • Groen en Van de Vyver speelden het slim, en organiseerden een lokaal referendum, waarbij ze mobiliseerden: met 80 procent gaf dat een duidelijke uitslag. Vlaams Belang, dat overal nationaal ageert tegen de gemeentefusies, onder meer aan de andere kant van Antwerpen in Borsbeek, kon niet anders dan ook tegen zijn.
  • Maar twee Vlaams Belangers in Zwijndrecht zagen dat anders: zij braken, tegen de druk van voorzitter Tom Van Grieken in, de partijrangen en stemden gisterenavond in de gemeenteraad mee met cd&v en N-VA. Die raakten zo nipt aan een meerderheid van 14 op 25 raadsleden: meteen kan Zwijndrecht zo mee in de grote Waaslandse fusie stappen.
  • Bij Vlaams Belang een woeste partijtop: de twee Vlaams Belangers werden meteen uit de partij gegooid. Meteen dus wel de vraag of het cordon sanitaire dan wel gebroken is, zoals Vaneeckhout suggereerde in zijn zware uithaal over ‘de Chinese muur’. De twee ex-VB’ers worden straks wel mogelijk opgevist door cd&v en/of N-VA, in het groter geheel. Die laatste partijen hebben hun fusie binnen, de Vlaamse regering heeft er een grote gemeente bij, als voorbeeld van schaalvergroting.
  • “Proficiat aan Beveren, Zwijndrecht en Kruibeke met de fusie. Met meer dan 85.000 inwoners vormt de nieuwe gemeente de 7de gemeente van Vlaanderen! Een beslissing die de gemeente klaarmaakt om beleid nog dichter bij de burger te brengen”, zo reageert Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) met de nodige ironie.
  • Pittig detail: Zwijndrecht ligt natuurlijk in de provincie Antwerpen vandaag. Maar de nieuwe fusiegemeente komt wel in Oost-Vlaanderen te liggen: de historische grens van de Schelde tussen het graafschap Vlaanderen en Brabant wordt zo opnieuw bittere realiteit voor Zwijndrechtenaren.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.