8 jaar geleden was de uitvoer van olie uit de VS nog grotendeels verboden. Nu is dit het grootste exportproduct van het land

8 jaar geleden was de uitvoer van olie uit de VS nog grotendeels verboden. Nu is dit het grootste exportproduct van het land
Olietankers voor de kust van Californië – Tim Rue/Bloomberg via Getty Images

In 2023 zal ruwe olie voor het eerst in de geschiedenis het grootste exportproduct van de Verenigde Staten (VS) worden. Dat terwijl het land het goedje nog maar sinds 2015 op grote schaal uitvoert.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de oorlog in Oekraïne in februari vorig jaar losbarstte, is het wereldwijde energielandschap onherkenbaar geworden. Een van de grote winnaars van het conflict zijn de VS, die nu veel meer olie en aardgas kunnen exporteren naar Europa. Het Oude Continent weert immers zoveel mogelijk (maar niet alle) fossiele brandstoffen uit Rusland. 

In het nieuws: Volgens de Amerikaanse olie-analist Ken Roberts was het zwarte goud tijdens de eerste acht maanden van 2023 zowel op vlak van volume als waarde het grootste exportproduct van de VS. Wellicht zal dat heel het jaar lang zo blijven, een primeur in de Amerikaanse geschiedenis. Dat schrijft Roberts in een analyse bij Forbes.

  • De VS exporteerden van januari tot augustus dit jaar voor zo’n 75 miljard dollar aan ruwe olie. Dat is nu al meer dan de totale waarde gedurende elk volledig voorgaand jaar in de geschiedenis, behalve het jaar 2022. Toen werd op twaalf maanden tijd voor zo’n 119,37 miljard dollar aan olie verscheept, een enorme stijging van 71,71 procent tegenover het jaar 2021.
  • Ook geraffineerde olie en (vloeibaar) aardgas doen het bijzonder goed. Geraffineerde olie is het tweede grootste exportproduct, aardgas het vierde. Ook de export van deze twee energieproducten ging de voorbije jaren pijlsnel omhoog.
  • De twee grootste afzetmarkten voor Amerikaanse energieproducten zijn Europa en Azië. In 2017 importeerde ons continent zo’n 20 procent van alle uitgevoerde Amerikaanse olie. Vandaag de dag is dat net geen derde. Een belangrijke kanttekening daarbij: de Amerikaanse olie-export is sinds 2017 verviervoudigd. Ook Azië, met China op kop, importeert nu een derde van alle Amerikaanse olie.
  • Volgens data van de US Energy Information Administration (EIA), het Amerikaanse statistiekbureau voor energie, zal de Amerikaanse productie bovendien blijven stijgen. Dit jaar zal het land gemiddeld 12,92 miljoen vaten per dag oppompen. Volgend jaar zal dit stijgen naar 13,12 miljoen. Dat is zo’n 13 procent van de wereldwijde productie. 

Waarom exporteerden de VS tot 2015 zo goed als geen geen olie?

Een korte tijdlijn: Tot 2015 hanteerden de Verenigde Staten een verbod op de export van ruwe olie naar de meeste landen, dat was ingesteld in de jaren zeventig als reactie op de oliecrisis. 

  • Dit verbod was bedoeld om de nationale energievoorziening veilig te stellen en werd gehandhaafd vanwege zorgen over de beschikbaarheid van olie. Het beleid was echter achterhaald, omdat de Verenigde Staten dankzij de schalie-olie- en schaliegasrevolutie aanzienlijk meer olie begonnen te produceren en minder afhankelijk waren geworden van invoer.
  • In december 2015 ondertekende president Barack Obama de Consolidated Appropriations Act van 2016, die het exportverbod op ruwe olie ophief. Dit besluit werd genomen omdat de Verenigde Staten een overschot aan ruwe olie hadden en omdat de industrie had gelobbyd voor de mogelijkheid om toegang te krijgen tot internationale markten. 

Hierdoor konden Amerikaanse olieproducenten ruwe olie verkopen en exporteren naar andere landen, wat hielp om de Amerikaanse olieproductie verder te stimuleren. Sinds 2016 is de olieproductie van het land met zo’n 50 procent gestegen. De export is in diezelfde periode verzevenvoudigd. (ddw)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.