Timur Turlov (Freedom Finance): “Ondanks problemen op financiële markten, moet je nog steeds risico’s nemen om je geld te behouden”

Timur Turlov (Freedom Finance): “Ondanks problemen op financiële markten, moet je nog steeds risico’s nemen om je geld te behouden”
Timur Turlov, CEO van Freedom Finance – Freedom Finance

De economische donderwolken zijn allesbehalve weggetrokken, drieënhalf jaar nadat de COVID-pandemie van start ging. Beleggers hebben het daardoor soms moeilijk om te weten wat ze het beste met hun geld doen. Business AM sprak erover met Timur Turlov, CEO van Freedom Finance, een investeringsconglomeraat genoteerd op de NASDAQ. 

Wat is uw mening over het huidige investeringsklimaat?

“De huidige problemen zijn nog altijd het gevolg van de COVID-periode. We betalen nog altijd een prijs voor de geldcreatie (centrale banken hebben grote hoeveelheden geld bijgedrukt om steunmaatregelen tijdens de COVID-periode te bekostigen, red.). Dat is een prijs die de economie hoe dan ook zal betalen. Ik denk dat de inflatie volgend jaar lager zal zijn, zeker lager dan het jaar ervoor. Maar die zal nog steeds hoger zijn dan nodig.”

“Centrale banken zullen nog steeds een strikt monetair beleid voeren. Dat zal de economische groei zeker schaden, vooral in Europa. Ik verwacht geen grote economische depressie, maar het lijkt erop dat de groei de komende jaren nul of zo goed als nul zal zijn.”

“Wanneer ze zien dat het dichter bij een recessie komt, zullen ze beginnen om de monetaire voorwaarden te versoepelen om de economie niet te laten instorten, want niets is erger voor hen. Dat is zeker veel pijnlijker dan inflatie in de economie. Het zal dus een periode van stagflatie zijn, met relatief lage groei en een inflatie die hoger is dan we hadden verwacht.”

Wat kunnen beleggers daaraan doen?

“Ondanks dat de financiële markten zich in erg zwaar weer bevinden, moet je nog steeds risico’s nemen om je geld te behouden. Als je gewoon in contanten zit, is de kans groot dat dit niet genoeg zal zijn om je tegen de inflatie in te dekken. De inflatie zal minstens een paar procent hoger zijn dan de rente, wat niet comfortabel is voor de meeste beleggers.”

“Ik denk dat overheidsobligaties zeker niet het beste idee zijn. Maar als je gewoon contant geld hebt, vooral voor de korte termijn, dan hebben geldmarktinstrumenten zoals éénjarige deposito’s en staatsobligaties van de Verenigde Staten en van Europa wel betere opbrengsten dan spaarrekeningen. Voor de korte termijn is dat natuurlijk een betere keuze. Ik weet wel niet zeker of het op de lange termijn houdbaar is.”

“Op financiële markten denk ik dat het beter is om jezelf bloot te stellen aan aandelen, van relatief stabiele winstgevende bedrijven die zijn blootgesteld aan technologieën die te maken hebben met de digitale transformatie, omdat ze er hoe dan ook van zullen profiteren.” De markt transformeert nog steeds en de rijkdom is er, zelfs wanneer de bedrijven (aandelen, red.) er duur uitzien.”

“Enkele jaren terug was het uiteraard veel eenvoudiger om goede investeringen te doen. Als je voorzichtig genoeg wilt zijn, richt je je nu gewoon op grote bedrijven met een goede financiële positie, die niet afhankelijk zijn van nieuwe kapitaalverhogingen. Deze bedrijven zijn meestal ook betrokken bij de digitale transformatie en zullen er zeker van profiteren.”

Ben je een voorstander van passief beleggen?

“Ik denk dat beide kunnen werken. Het hangt af van hoeveel tijd en kennis je hebt. Als je handmatig wil beleggen, heb je uiteraard meer tijd nodig. Ik denk wel dat investeren op zich een van de meest inspirerende aspecten van het leven is, omdat je meer kan leren over bedrijven, over hun situatie, over kansen, enzovoorts.”

Je lijkt erg op de toekomst gericht te zijn. Hoe zal technologie de economie beïnvloeden en hoe ziet de toekomst van beleggen er in wezen uit?

“Natuurlijk wordt beleggen zelf steeds efficiënter. We hebben daardoor minder mensen nodig om meer zaken af te handelen. Het verhoogt gewoon de productiviteit van arbeid in de meeste gevallen. Het maakt het hele proces veel sneller en eenvoudiger en dat helpt ons uiteindelijk om productiever te zijn. En het vereist ook minder routinematig werk.”

“Door de technologische vooruitgang kunnen we bedrijven ook beter waarderen. We maken minder fouten bij het nemen van risico’s en bij het verstrekken van krediet. En we besteden zeker minder tijd om dat te doen. We handelen nauwkeuriger, preciezer, veel sneller en met minder operationele kosten.”

Freedom Finance zelf experimenteert in Kazachstan, waar het hoofdkwartier is gelegen, ook op andere manieren met financiële technologie, zegt Turlov. “We zijn de grootste hypotheekaanbieder in het land geworden. Je hoeft nu niet eens meer naar een kantoor te gaan. Alles gebeurt online en is volledig geautomatiseerd. De kost per hypotheek is daardoor gedaald naar minder dan 220 dollar.”

“Ik ben er volledig zeker van dat dit overal zal gebeuren, ook in Europa. In Kazachstan is de regelgeving echter veel eenvoudiger en de regering technologie-optimistischer.” Vanwege de regelgeving zal het in Europa dus langer kunnen duren om nieuwe technologieën volledig te omarmen, waarschuwt Turlov. Toch zou dat bedrijven uiteindelijk “honderden miljarden” kunnen besparen.

Welke tips kan je jonge beleggers nog meegeven?

“Je moet niet enkel in financiële producten investeren. Je moet vooral investeren in je relaties. Ook als je nog het gevoel hebt dat je wat geld in je opleiding kunt investeren, doe dat dan. Dat zal zich veel beter terugbetalen dan welke financiële investering dan ook.”

“Je moet ook je reputatie veel hoger waarderen dan welke vorm van geld dan ook. Geld is een grondstof, maar met een reputatie raak je ver. Zonder een goede reputatie is het onmogelijk om vertrouwen op te bouwen met klanten, met je tegenhangers, met je zakenpartners, met (internationale) regelgevers, met andere aandeelhouders en andere belanghebbenden.” (ddw)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.