China krijgt superfonds voor computerchips niet vol: lokale overheden zijn blut

China krijgt superfonds voor computerchips niet vol: lokale overheden zijn blut
Photographer: James Park/Bloomberg via Getty Images

De Chinese overheid heeft moeite om het doel van 300 miljard renminbi (38,8 miljard euro) te bereiken voor zijn grootste fondsenwerving tot nu toe voor de halfgeleidersector. Het sombere economische klimaat is de oorzaak.

Waarom is dit belangrijk?

De economie van China lijkt van kwaad naar erger te gaan. Eerst geconfronteerd met een stille post-Covid-heropleving, heeft het te maken gehad met deflatie en nulgroei. Het land wordt geconfronteerd met massale schulden, en de vastgoedsector dreigt in te storten. De moeilijkheden bij het financieren van de halfgeleidersector komen daarbovenop.

In het nieuws: Het “Big Fund”, essentieel voor de groei van halfgeleiders sinds 2014, is onlangs aan zijn derde financieringsronde begonnen. Het streeft naar technologische zelfvoorziening onder het bewind van president Xi Jinping.

  • Met al 339 miljard RMB (44 miljard euro) opgehaald in twee eerdere rondes, heeft dit fonds de Chinese leiders in de sector en het onderzoek gestimuleerd.
  • Niettemin kan het Chinese ministerie van Industrie vanwege de economische crisis niet genoeg lokale investeringen mobiliseren voor de derde ronde, zo onthulde de Financial Times.
    • Na de pandemie hebben lokale overheden financiële moeilijkheden. Sommige zijn schuldenaars geworden en zijn terughoudend geworden in hun investeringen. Het ministerie van Financiën heeft eerder aanzienlijk bijgedragen aan het Big Fund. Maar andere bijdragen kwamen voornamelijk van lokale overheden en bedrijven zoals China Telecom, aangemoedigd door Beijing.
    • Er is ook een tekort aan goede projecten voor nieuwe financiering. Het Big Fund beperkt zijn keuzes vanwege de economische somberheid en richt zich op “veilige waarden” in plaats van innovatieve programma’s. Tijdens de tweede fase was het al voorzichtiger, door opnieuw te investeren in eerder ondersteunde bedrijven.
    • Bovendien vertraagt een anti-corruptieonderzoek de investeringen. Leiders van het Big Fund zijn ondervraagd, wat de operaties nog verder vertraagt.

Cruciaal voor China

Terugblik: De halfgeleiderindustrie is op veel manieren cruciaal voor China en zijn technologische vooruitgang.

  • Marktomvang: China domineert de wereldwijde halfgeleidermarkt. Het zou tegen 2030 60 procent van de industrie ter waarde van 1 biljoen dollar kunnen vertegenwoordigen.
  • Innovatie en investering: China investeert massaal in halfgeleiders om met de grote wereldwijde fabrieken te concurreren. De voordelen van het economische systeem van het land kunnen mogelijk de onafhankelijke innovatie van de chipindustrie in China versnellen.
  • Geopolitieke overwegingen: Geconfronteerd met exportbeperkingen van de Verenigde Staten in 2022, vertrouwt China op zijn eigen technologie om vooruit te komen.
  • Nationale productie: Dit zien we bijvoorbeeld bij Huawei, dat nu zijn eigen 5G-chips produceert voor zijn smartphones, zoals de Mate 60 Pro.

Om te volgen: Het Big Fund wil koste wat kost zijn vijfjarige schema volgen. Ook een prioriteit: zich richten op chipapparatuur in plaats van halfgeleiderfabricage. Met de Amerikaanse beperkingen vertrouwen Chinese fabrikanten meer op lokale apparatuur.

Een uitdagend parcours

Er is meer: Naast de economische onrust in China en het “Big Fund” wordt de halfgeleiderindustrie geconfronteerd met een reeks obstakels.

  • Ondanks Huawei’s doorbraak in de productie van zijn eigen 5G-chip, bestaan er twijfels over het vermogen om chips op grote schaal te produceren zonder westerse tools. Het is ook nog afwachten of deze technologie daadwerkelijk een 5G-capaciteit heeft die gelijkwaardig is aan die van Apple.
  • Huawei en de Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) van China staan sinds 2019 op de Amerikaanse zwarte lijst, wat hun toegang tot geavanceerde technologie beperkt.
  • De problemen in de chipsector in China vormen een echt knelpunt voor een hele reeks technologische apparatuur.
  • Bovendien dwingt het Amerikaanse embargo Chinese spelers om te kiezen: doorgaan in China of zich tot de Verenigde Staten wenden. Sommige fabrikanten, leiders en technische experts hebben ervoor gekozen om te vertrekken, wat een groot verlies is voor Beijing.

(nd/evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.