Sensitieve intelligentie maakt een goede leider: “Ook Elon Musk heeft een aantal kenmerken”

Wat is goed leiderschap? Ann Baeke van de organisatie Natural Leadership merkte op dat enkel veel kennis niet genoeg is. Ze schreef een boek over sensitieve intelligentie bij leiders. Aan Business AM legt ze het concept uit.


Beluister hier het volledige interview met Ann Baeke:


De essentie: Naast IQ wordt ook emotionele intelligentie belangrijk. Samen met nog twee andere parameters vormt dit de sensitieve intelligentie. Een visionair als Elon Musk heeft een aantal kenmerken van.

  • “Sensitieve intelligentie is een vierdimensionale indicator van intelligentie. De emotionele dimensie draait om inschatten wat er met je team gebeurt, terwijl de mentale dimensie het IQ bevat. De fysieke dimensie is lichamelijke signalen kunnen aanvoelen en er iets mee doen, zoals je maag die samentrekt. En dan is er de zingevingsdimensie, weten waarvoor je staat en hoe je het grotere geheel kunt dienen”, legt Baeke uit. Een goede leider bezit een combinatie van die vier.
  • “Hoogsensitieve mensen kunnen goede leiders zijn. Het zijn vaak de mensen die visionair zijn. Ze zijn ambitieus en denken vooruit. Het empathisch aanvoelen van anderen of het vaak reflecteren over zichzelf of de organisatie zijn kwaliteiten. Maar dat kan ook doorslaan, bijvoorbeeld naar destructief reflecteren of te veel zelftwijfel.”

Elon Musk en sensitieve intelligentie

  • Een van die visionairen is Elon Musk. Baeke: “Hij heeft wel een aantal aspecten van een sensitief intelligente leider. Hij werkt ook via het first principle thinking: zaken terugbrengen tot elementaire bouwdeeltjes en van daar dingen terug opbouwen richting een gewenste toekomst. Hij durft daarin ook zijn intuïtie volgen en durft aannames in vraag te stellen.”

Kom meer te weten over Elon Musk en zijn stijl van leiderschap in een exclusieve Q&A-sessie met zijn biograaf Walter Isaacson. Isaacson is op 25 november te gast in Meetdistrict Gent, waar hij o.a. zijn nieuwe boek voorstelt, in een organisatie van Business AM. Meer informatie vind je op businessam.be/elon-musk.


  • Artificiële intelligentie (AI) kan op dit moment nog geen emoties inschatten. Als wij als mens ons emotioneel bewustzijn verder ontwikkelen, dan houden we op dat vlak nog altijd een voorsprong. We gaan daardoor veel sneller kunnen ontdekken als er fouten gemaakt worden door AI. Bias is bijvoorbeeld zo één van die gekende fouten. Alle vooroordelen die wij hebben over bepaalde culturen of over bepaalde groepen, zitten mee in de AI”, aldus Baeke.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.