5 kenmerken van echte genieën volgens Walter Isaacson, biograaf van o.a. Steve Jobs en Elon Musk

Walter Isaacson is de voormalige voorzitter van CNN en wereldvermaard dankzij zijn biografieën van onder andere Benjamin Franklin, Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Steve Jobs en nu Elon Musk. Op 25 november 2023 is Isaacson bij Business AM te gast voor een Q&A-sessie die zal worden gemodereerd door Wouter Verschelden. Daarin zal de Amerikaanse schrijver o.a. een inzicht geven in de kenmerken die genieën delen. 

1. Passie voor perfectie

Genialiteit en intelligentie zijn volgens Isaacson niet hetzelfde. Er zijn gigantisch veel slimme mensen in de wereld, maar genieën combineren hun intelligentie met obsessief perfectionisme. “Een echt genie verliest zichzelf ook in details die niemand kan zien. Veel bedrijfsleiders zijn enkel op winst gericht. Een groot bedrijf concentreert zich op het maken van een perfect product, waarna de winsten vanzelf binnenstromen,” aldus Isaacson.

2. Passie voor eenvoud

Een groot deel van de charme van Apple-producten is te wijten aan hun eenvoud. Jobs wilde voor zijn iPod absoluut dat gebruikers in slechts drie stappen eender welk lied uit hun verzameling konden afspelen, wat tot het bekende scroll-wiel leidde. Hij was ook degene die de aan-en-uit knop uit het design gooide. “Waarom hebben we dat nodig?,” vroeg hij.

3. Het onmogelijke kunnen inspireren

“Steve was een echte eikel om mee samen te werken, maar wist toch een loyaal en capabel team rond zich te verzamelen omdat hij hen tot verwezenlijkingen kon brengen waarvan ze zelf niet wisten dat ze die konden realiseren,” zei Isaacson. Musk past ook in dat rijtje. “Hij heeft deze uitdagende kwaliteiten, deze drijfveren en deze demonen, maar als je die eruit haalt, heb je niet het impulsieve karakter dat dingen in gang zet,” zegt Isaacson. “Met name de bereidheid van Musk om risico’s te nemen en zijn mening te uiten, heeft hem geholpen de rijkste persoon ter wereld te worden en een van de machtigste ondernemers”, zei de biograaf. “Als je niet het volledige plaatje van Elon Musk hebt, ga je de innovatie niet krijgen.”

4. Andere genieën durven uitdagen

De theorieën van Isaac Newton genoten het respect van de hele wetenschappelijke wereld toen Einstein op het toneel verscheen. Einstein was niet bevreesd om die in twijfel te trekken en ontwikkelde vervolgens zijn eigen relativiteitstheorie. “De mogelijkheid om anders te denken dan alle anderen is wat van Einstein Einstein maakte,” besluit Isaacson.

5. Appreciatie van diversiteit

De genialiteit van Benjamin Franklin schuilde in zijn tolerantie. Isaacson: “Hij begreep dat een maatschappij sterker wordt naargelang ze diverser en toleranter wordt. Creativiteit ontstaat wanneer groepen mensen op elkaar inspelen, elkaars zwakheden opheffen en elkaars sterktes verder versterken.”


Walter Isaacson is op 25 november te gast in Meetdistrict Gent voor een exclusieve Q&A-sessieeen organisatie van Business AM. 

Isaacson zal er o.a. zijn nieuwste boek presenteren, waarin hij het fascinerende en controversiële verhaal van Elon Musk vertelt. In dat nieuwste werk deelt Isaacson zijn ervaringen over twee jaar nauwe samenwerking met Elon Musk, zijn collega’s, dichte vrienden en familie. Hij zal ons unieke inzichten aanreiken in de strategieën van deze uitzonderlijke ondernemer.

Bovendien zal hij dieper ingaan op wat grote leiders kenmerkt en wat hen drijft, gebaseerd op zijn eigen observaties en geschiedkundig onderzoek.

Het evenement zal plaatsvinden op 25 november 2023 in het auditorium van co-workingspace Meetdistrict, in de Ghelamco Arena in Gent. Ticketverkoop start eind september.

Meer info op www.businessam.be/elon-musk

Meer