Wanneer ‘onzichtbaar voor de radar’ plots een nadeel blijkt: VS raken F-35 kwijt

Op de Amerikaanse vliegbasissen in South Carolina zit men met de handen in het haar. Een piloot raakte bij een vlucht in zijn F-35 in de problemen en gebruikte zijn schietstoel. Alleen, de automatische piloot was ingeschakeld, en nu vindt men de hoogtechnologische jet niet meer terug.

De zoektocht

In het nieuws: Vind eens een F-35 terug.

  • De F-35B is eigendom van het korps mariniers in Beaufort, een stad aan de oostkust van de Verenigde Staten. Tijdens de vlucht vertoonde het 80 miljoen dollar kostende vliegtuig een technisch probleem, waarop de piloot besliste zijn schietstoel te gebruiken. Het vliegtuig stortte echter niet neer, aangezien de automatische piloot was ingeschakeld.
  • Een tracker heeft de F-35 niet, en door het slechte weer is het ook moeilijk met het blote oog te zien. Daarnaast is het vliegtuig speciaal gemaakt om nagenoeg onzichtbaar te zijn voor radarsystemen, wat de zoektocht naar de vermiste jet bemoeilijkt. Afgaand op het bekende vliegtraject, vermoedt men dat het vliegtuig neerstortte in een van twee nabij gelegen meren, Lake Moultrie en Lake Marion.
  • Verschillende nabijgelegen luchtmachtbasissen zijn op zoek naar het vliegtuig. Ook riepen ze via sociale media mensen op mee te zoeken, of informatie (zoals een locatie waar het vliegtuig overvloog) door te spelen aan de betrokken autoriteiten.
  • “Hoe verlies je in godsnaam een F-35? Waarom is er geen trackingsysteem aanwezig? En wat vragen we nu aan de bevolking, om een F-35 te zoeken en terug te brengen?”, zo reageerde Amerikaans congreslid Nancy Mace alvast kwaad op het voorval.
  • De kans is echter groot dat het vliegtuig ondertussen, door brandstoftekort, crashte. Het is al de 14e crash van een F-35 sinds 2014. Het overgrote deel van de incidenten gebeurde met vliegtuigen van het Amerikaanse leger. Niet onlogisch, aangezien zij ook het veruit de meeste F-35’s bezitten. In het Verenigd Koninkrijk stortten twee F-35’s neer, in Japan één.

Streepje geschiedenis


Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!


Eerder in België: Bijna 35 jaar geleden gebeurde een soortgelijk ongeluk boven België.

  • Op 4 juli 1989 steeg een Mig-23 van de Sovjet-Unie op in Polen. Al bij het opstijgen merkte de piloot een probleem op met de naverbrander. Het vliegtuig daalde fors, en de piloot gebruikte zijn schietstoel. Alleen, in plaats van neer te storten, bleef de motor van het vliegtuig draaien en vloog het op automatische piloot westwaarts.
  • De jet doorkruiste het luchtruim van Oost- en West-Duitsland, waar twee F-15’s van de Amerikaanse luchtmacht het onderschepte. Het vliegtuig boven land neerhalen was te gevaarlijk, dus de F-15-piloten kregen opdracht het neer te schieten als de MiG-23 boven de Noordzee vloog.
  • Het vliegtuig raakte daar nooit. Boven Nederland was de brandstof op, en zette het toestel de bocht in richting het zuiden. Het vliegtuig stortte na een vlucht van 900 kilometer neer op een huis in Bellegem, vlakbij Kortrijk. Daarbij liet de 18-jarige IT-student Wim Delaere het leven. Belgisch premier Mark Eyskens kaartte de zaak aan bij de Sovjets, die op geen enkel moment het Westen informeerde dat een onbemande jet richting NAVO-luchtruim koerste.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.