Klimaatboemerang bedreigt de vervuilende kledingindustrie in Azië

De impact van de klimaatverandering op het weer en de bevolking heeft geen betoog meer nodig, maar voor sommige sectoren is dit geen prioriteit. Dat zou hen echter duur komen te staan, aangezien ze veel zullen verliezen als ze zich niet snel aanpassen.

In het nieuws: Een rapport van Schroders en Cornell University analyseert de kosten van de opwarming van de aarde voor de kledingindustrie in Azië.

  • Bangladesh, Cambodja, Pakistan en Vietnam lopen het risico om tegen 2030 165 miljard dollar aan exportinkomsten te verliezen als gevolg van klimaatverandering.
  • 1,34 miljoen potentiële banen in de kledingproductie zouden verloren kunnen gaan.
  • Deze vier landen zijn echter essentieel voor de wereldwijde kledingindustrie: ze vertegenwoordigen 18 procent van de wereldwijde kledingexport en bieden momenteel werk aan 10,6 miljoen werknemers in kleding- en schoenenfabrieken.
  • Alleen al extreme hitte en overstromingen zullen tegen 2030 meer dan 65 miljard dollar aan exportinkomsten in deze landen in gevaar brengen, wat neerkomt op een daling van 22 procent en een verlies van 950.000 banen.
  • De voorspellingen van het bbp-verlies als gevolg van hoge temperaturen en vochtigheid zijn het grootst in de tropische en subtropische zones waar kleding wordt geproduceerd: Bangladesh (-4,9 procent van het verwachte bbp voor 2030), Cambodja (-6,5 procent), Pakistan (-5,1 procent) en Vietnam (-4,9 procent).
  • Als we verder kijken, zal het verlies van exportinkomsten tegen 2050 een alarmerend percentage van 68,6 procent bereiken, met een afname van 8,64 miljoen banen.

Kettingreactie

De reden: De sector neemt geen maatregelen voor klimaatadaptatie op in zijn risicobeheerplannen. Met andere woorden, de sector geeft er de voorkeur aan om de gevolgen te beperken in plaats van een toekomstige ramp te voorkomen.

  • “Van de leveranciers en inkopers die we spraken, maakte niemand zich zorgen over hitte en overstromingen. De reactie van de industrie op klimaatverandering gaat vooral over beperking, uitstoot en recycling, en bijna niets over overstromingen en hitte”, zegt Jason Judd, directeur van het Global Labor Institute, die deelnam aan het onderzoek.
    • Om tot deze conclusies te komen, hebben onderzoekers geobserveerd hoe klimaatverandering al van invloed is op kledingarbeiders en hebben ze de wetten en voorschriften met betrekking tot hitte, ziekteverlof en sociale bescherming in deze vier landen vergeleken.
  • De snelle groei van de favoriete productiecentra van de mode-industrie in de afgelopen drie decennia heeft in deze landen “stedelijke hitte-eilanden” gecreëerd, met gevaarlijk hoge niveaus van hittestress voor werknemers.
  • Meer en meer gebouwen in overstromingsgebieden en de bijbehorende lagen beton betekenen ook meer dramatische overstromingen.
  • Voeg daar de stijgende zeespiegel aan toe en stormen, regenval en rivieroverstromingen dreigen de productie en het transport van kleding stil te leggen, waardoor de activa van de industrie stil komen te liggen en de gezondheid en het levensonderhoud van de arbeiders in gevaar komt.

Alarmsignaal: “De impact is zo groot dat alle partijen in de sector er een legitiem belang bij hebben om het probleem aan te pakken,” zegt Angus Bauer, hoofd Sustainable Research bij Schroders.

  • De analyse roept deze productiecentra op om onmiddellijk programma’s te financieren om zich aan te passen aan het klimaat en de kosten en risico’s te spreiden om kledingarbeiders te beschermen.

“Overstromingen en extreme hitte vormen een aanzienlijk risico voor alle belanghebbenden in de wereldwijde kledingproductie: werknemers, fabrikanten, regelgevers, investeerders en de merken zelf.”

Jason Judd, directeur van het Global Labor Institute

(nd/kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.