Het Nederlandse snellaadbedrijf Fastned wil zijn netwerk van laadstation in Europa verder uitbouwen. Om die doelstelling te halen wil de onderneming Belgisch spaargeld aantrekken. Beleggers of spaarders die intekenen op een vijfjarige obligatie krijgen een coupon van 6 procent bruto.
Fastned lonkt naar de spaarders met vijfjarige obligatie die 6 procent opbrengt

Waarom is dit belangrijk?
Bedrijven kunnen op verschillende manieren geld ophalen, waaronder een aandelenuitgifte. Het is ook mogelijk om via een obligatie geld te lenen bij de spaarders of beleggers. Zij vertrouwen voor een vastgelegde periode hun geld toe aan een onderneming. Tijdens die periode ontvangen de obligatiehouders een coupon. Op het einde van de rit krijgen ze normaliter hun geld terug.In het nieuws: Fastned heeft een nieuwe obligatie uitgegeven. De intekenperiode loopt tot en met 16 oktober. Het is mogelijk om via de site van het Amsterdamse bedrijf in te tekenen vanaf 1.000 euro per stuk.
- De looptijd bedraagt vijf jaar en de brutocoupon 6 procent. Na betaling van de emissiekosten (0,25 procent voor inlagen onder de 50.000 euro of kosteloos voor alles boven dat plafondbedrag) en de roerende voorheffing (30 procent) ontvangen de obligatiehouders jaarlijks een coupon van 4,16 procent.
- Opmerkelijk: Afhankelijk van het uitgeleende bedrag krijgen de beleggers bij de eerste couponbetaling een bonus.
- Die bedraagt 0,25 procent voor inlagen tussen 50.000 en 75.000 euro.
- Wie tussen 75.000 en 100.000 euro toevertrouwt aan Fastned ontvangt een bonus van 0,5 procent.
- De eenmalige bonus loopt op tot 0,75 procent voor wie minstens 100.000 euro aan obligaties koopt.
- Ook dit nog: Houders van obligaties die vóór januari 2020 zijn uitgegeven, kunnen die omwisselen voor de nieuwe obligaties.
Langere looptijd dan bij een voorgaande uitgifte
Terugblik: Twee jaar geleden had Fastned ook al een obligatielening met een coupon van 6 procent uitgegeven, herinnert De Tijd zich.
- De looptijd was met 4,5 jaar toen wel korter. Dat is toch wel bijzonder, want de marktrente is sindsdien gestegen door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Maar de risico’s rond het bedrijf waren toen groter. In de jongste halfjaarcijfers kon Fastned voor het eerst een positieve bedrijfskasstroom (ebitda) voorleggen.
- Eerder dit jaar had het bedrijf ook al een obligatie met een looptijd van vijf jaar gelanceerd. Dat schuldpapier ging gepaard met een coupon van 5,5 procent. Fastned kon zo in juni bijna 22 miljoen euro ophalen.
Doel: Fastned wil het opgehaalde kapitaal gebruiken om “het netwerk verder te laten groeien in bestaande en nieuwe markten”.
- Het bedrijf is al actief in België, Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, en Zwitserland. Eind dit jaar openen de eerste laadstations in Denemarken. Fastned heeft ook zijn zinnen gezet op Italië.
- Het Nederlandse snellaadbedrijf streeft naar een netwerk van 1.000 stations in 2030.
Niet zonder risico’s
Duiding: Een obligatie is niet zonder risico’s.
- Je riskeert een deel van je kapitaal te verliezen als de emittent, de uitgever van de obligatie, financiële problemen heeft, of over de kop gaat. Kans bestaat ook dat het bedrijf er niet langer in slaagt om de coupons te betalen.
- Je kunt de obligaties op de secundaire markt verkopen (voor het einde van de looptijd), maar je loopt dan het risico dat je een deel van het geïnvesteerde kapitaal verliest. Het schuldpapier wordt minder waard als de rente stijgt. Het omgekeerde kan natuurlijk ook gebeuren.
- In de prospectus wordt er ook gewaarschuwd voor een beperkte verhandelbaarheid. Het risico bestaat dat je de obligatie (bij een vervroegde verkoop) niet op ieder moment van de hand kunt doen. Bijgevolg is het mogelijk dat je moet wachten tot het moment van terugbetaling om het uitgeleende kapitaal terug te krijgen.
(nd)