De wereldwijde handel in cryptomunten gebeurt voor het overgrote deel op slechts acht grote platformen. Dat becijferde het Franse studiebureau Kaiko.
De cijfers:
- Binance is in 2023 op zijn eentje al goed voor 64,3 procent van de volumes. De top-acht komt uit op 89,5 procent. Het gaat onder meer om Coinbase, Kraken en OKX.
- Een andere indicator, de diepte (market depth) of de mate waarin elk platform relatief grote orders kan verwerken, laat een gelijkaardige dominantie van de grote platformen zien. De top acht is dan zelfs goed voor bijna 92 procent van de wereldmarkt.

De evaluatie: Voor de doorsnee trader is de sterke concentratie een tweesnijdend zwaard, zegt Kaiko.
- Ze leidt tot een sterke liquiditeit op die platformen, waardoor een handelaar pijlsnel voor elk bedrag een tegenpartij kan vinden en er minder haperingen zijn.
- Maar als het foutloopt met een van die dominante platformen – van storingen over hacking tot fraude – dan zijn er meteen miljoenen cryptobeleggers mee de dupe, zo leerde de crash van FTX.
Uitgezoomd: Het cryptowereldje heeft al opwindender tijden gekend.
- Wat cryptobeleggers ongetwijfeld al is opgevallen, is de fors lagere volatiliteit in vergelijking met de wilde schommelingen uit 2021-2022: Bitcoin dobberde de voorbije zes maanden ergens tussen 25.000 en 31.000 dollar, wat voor de cryptomunt historisch gezien een relatief kleine bandbreedte is.
- Bij het dominante platform Binance vertrokken onlangs een reeks topfiguren, wat gelinkt wordt aan de toenemende druk op het platform om wereldwijd aan de opgelegde financiële regelgeving te voldoen. Voor de Belgische klanten kondigde het platform onlangs een wat bizarre omweg via Polen aan.
Conclusie: De filosofie achter de cryptobeweging houdt decentralisatie – iedereen controleert iedereen zonder centrale autoriteit – hoog in het vaandel, zo blijkt onder meer uit de eerste zin van het beroemde witboek van Satoshi Nakamoto. Maar op het vlak van handelsplatformen blijft die basisgedachte alvast dode letter, want hoewel er honderden handelsplatformen bestaan, zijn er eigenlijk maar een achttal die ertoe doen. (ddw)