India voert ajuinentaks op export in om voedsel voor eigen bevolking betaalbaar te houden

Doordat de prijs van ajuinen in India al gestegen was, zag de overheid zich op zaterdag genoodzaakt om een taks van 40 procent in te stellen op de uitvoer van de groente. Daarmee hoopt het meer ajuinen in eigen land te houden om de prijs te drukken. Het ministerie van Financiën gaf aan dat de taks in voege blijft tot 31 december.

Waarom is dit belangrijk?

 India is na China de grootste producent van ajuinen ter wereld, en het is de grootste exporteur. Door de taks kan de prijs van een ui globaal stijgen.

Uitgezoomd: De voedselinflatie in India bedraagt 11,5 procent. Het land is sterk afhankelijk van het klimaat voor de voedselvoorziening. Door overmatige regenval viel de oogst van ajuinen, maar ook van andere groenten en aardappelen, lager uit dan verwacht. In augustus is het dan weer te droog, waardoor voorraden sneller beginnen te rotten.

  • Een ui in India is vandaag al 20 procent duurder dan in het begin van de maand, meldt Reuters. Daar komt de uitvoertaks van veertig procent bovenop.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.