Rusland wil graanstokje overnemen van Oekraïne, maar stoot op heel wat obstakels

Rusland is erop gebrand terug meer graan uit te voeren via havens aan de Zwarte Zee. Na het opzeggen van de graandeal is de Oekraïense export fors teruggedrongen, maar zomaar in dat gat springen lijkt toch niet zo makkelijk als het zou lijken.

Waarom is dit belangrijk?

Rusland was voor de invasie van Oekraïne 's werelds grootste exporteur van graan. In 2020 was het land zo nog verantwoordelijk voor een vijfde van de wereldwijde verkoop. Dat aandeel is sinds het begin van de eeuw verviervoudigd. De productie steeg het afgelopen jaar nog extra, door een goede oogst en het veroveren van heel wat vruchtbare gebieden in Oekraïne. De export liep echter minder vlot.

De situatie: De export van graan is niet evident voor Rusland.

  • Landbouwproducten zijn zelf niet onderheven aan sancties vanuit het Westen. Tegelijk zochten westerse invoerders na de Russische invasie van Oekraïne wel alternatieven, om niet meer afhankelijk te zijn van het Kremlin, en de oorlogskas niet meer te spijzen.
  • Het gaat dan zowel om afnemers als om banken, transportrederijen of verzekeraars. Onder meer Cargill, Louis Dreyfus en Viterra stopten op 1 juli met Rusland te helpen
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.