Ben jij mee met verandering?
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen.
Business AM is jouw leidraad doorheen verandering.
Hol niet achter de feiten aan en kies voor één van onze abonnementsformules.
De Chinese overheid is bezig met een opmerkelijke wetgeving. Het wil het gebruik van smartphones bij jongeren aanzienlijk verminderen. Volgens China- en data-expert Ed Sander wordt er overdreven in de berichtgeving en is de regelgeving te verklaren.
Luister hier naar het volledige interview met Ed Sander:
Waarom is dit belangrijk?
De Chinese overheid wil het gebruik van smartphones bij jongeren beperken tot maximaal twee uur per dag. Naar eigen zeggen is dit om te waken over de mentale gezondheid. De aandelenkoersen van Chinese techbedrijven daalden na de aankondiging.
Sander: “De regelgeving ligt in de lijn van de ontwikkelingen van de laatste jaren. Er zijn eerder al beperkingen doorgevoerd in het aantal uren dat minderjarigen door kunnen brengen met online games. Er zijn ook veel regels ingevoerd over welke content beschikbaar zou mogen zijn voor minderjarigen. Dit ligt in het verlengde van die regels en is iets nieuws wat de cyber-administratie van China heeft voorgesteld. Het is een voorstel dat de de komende maand open staat voor feedback en input van iedereen.”
“In China is er een hoge onderlinge concurrentie om het aantal universiteitsplaatsen. Dat betekent dat Chinese tieners erg hard moeten studeren om een zo hoog mogelijke score te halen op een eindexamen van de middelbare school. Als je dat verknalt, dan heb je je hele toekomst verpest en en is er vaak geen tweede kans meer. Daarom ligt er veel nadruk op het beschermen van minderjarigen tegen internetverslaving. En veel meer dan bij ons ziet de overheid dat zij daar een bepaalde ouderlijke rol in hebben en dat zij dat moeten faciliteren.”
“De overheid zegt dat de besturingssystemen op de smartphones een zogenaamde minderjarigenmodus moeten hebben. Die wordt niet aangezet door de smartphonefabrikanten of door de overheid, maar die kunnen ouders aanzetten. Als ouders die aanzetten, dan beperken ze daarmee de toegang tot de smartphone van hun kinderen in de tijd”, aldus Sander. (…) “Ouders kunnen zelf bepalen in hoeverre ze willen meegaan in die beperkingen. Het is een stuk minder dystopisch dan we in de berichtgeving lezen.”
De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.