Anderhalve maand na het tragische incident met de onderzeeër Titan, waarbij vijf mensen om het leven kwamen, blijkt dat de medeoprichter van het bedrijf OceanGate de ambitie heeft om mensen binnen minder dan drie decennia naar de planeet Venus te sturen.
In het nieuws: Guillermo Söhnlein, medeoprichter van OceanGate, wil tegen 2050 met zijn bedrijf Humans2Venus een kolonie van duizend mensen creëren op Venus, aldus Business Insider.
- Volgens hem heeft de onherbergzame planeet Venus een geheim: een gebied waar mensen theoretisch gezien zouden kunnen overleven. Söhnlein baseert zich op wetenschappelijk onderzoek dat een laag in de Venusiaanse atmosfeer heeft geïdentificeerd, gelegen op ongeveer 50 km boven het oppervlak, waar de omstandigheden milder zouden zijn. Op die hoogte zou de temperatuur ongeveer 27 graden Celsius zijn en de druk vergelijkbaar met die op aarde.
- Söhnlein stelt zich voor dat een ruimtestation zou kunnen worden ontworpen om bestand te zijn tegen het zwavelzuur in de wolken, en dat honderden, zo niet duizenden mensen er ooit zouden kunnen wonen. Hij erkent echter dat de technische details nog moeten worden uitgewerkt.
- De onderzoeker hoopt dat zijn project de interesse zal wekken van ruimtevaartorganisaties en het publiek. Hij droomt ervan dat mensen op een dag de “tweeling” van de aarde, een van de bijnamen van Venus, zullen verkennen en misschien onverwachte vormen van leven zullen ontdekken.
- “Ik denk dat dit minder ambitieus is dan het plaatsen van een miljoen mensen op het oppervlak van Mars tegen 2050”, verklaarde hij aan het Amerikaanse medium, een sneer naar Elon Musks Mars-project.
Even terzijde: Voordat je enthousiast wordt over dit idee, moet je weten dat Guillermo Söhnlein medeoprichter is van het bedrijf dat de onderzeeër Titan heeft ontwikkeld, die op 18 juni tijdens een bezoek aan de Titanic op zee implodeerde. Hij verliet het bedrijf in 2013.
- Na enkele dagen zoeken naar de vermiste onderzeeër werd de onderzeeër ontdekt, waarbij bleek dat de vijf mensen aan boord allemaal op slag waren gestorven. De andere medeoprichter van OceanGate, Stockton Rush, was ook aan boord.
- Er zijn verrassende details opgedoken over het ontwerp van de onderzeeër en de veiligheidsproblemen, waardoor het eerder een doodskist leek.
- Meer recentelijk onthulde de Daily Star dat de onderzeeër zelfs voor het te water ging al beschadigd was. Volgens het Britse medium had het vaartuig eigenlijk bolvormig moeten zijn in plaats van ovaal en had het meer mensen mee dan veilig werd geacht.
De heetste planeet in ons zonnestelsel
Er is meer: Naast het weinig geruststellende cv van Guillermo Söhnlein, is Venus hoe dan ook geen veilige vakantiebestemming.
- Het is de meest infernale planeet in ons zonnestelsel, met een gemiddelde oppervlaktetemperatuur van 464 graden Celsius.
- De oorzaak hiervan is haar atmosfeer, die een warmteval is, verzadigd met koolstofdioxide. Koolstofdioxide houdt de warmte van de zon vast en voorkomt dat deze naar de ruimte wordt afgevoerd. Daardoor ontvangt Venus zelfs meer zonne-energie dan Mercurius (het is de tweede planeet die het dichtst bij de zon staat) en behoudt ze deze langer.
- Haar oppervlaktetemperatuur is zo hoog dat ze lood kan doen smelten. Dat maakt het al moeilijk om een ruimtevaartuig daar naartoe te sturen.
- En alsof dat nog niet genoeg is, regent het er zwavelzuur.
- De atmosferische druk is er zo hoog dat deze je zou verpletteren als een pannenkoek – meer dan 90 keer die van de aarde, volgens de NASA. Kortom, Venus is de hel van ons zonnestelsel. Dat weerhoudt sommige wetenschappers er echter niet van om te dromen van een bezoek aan deze planeet. (as)