Fatih Birol, de directeur van het Internationaal Energieagentschap (IEA), waarschuwt dat de energieprijzen komende winter opnieuw fors kunnen stijgen. “De regeringen kunnen daardoor gedwongen worden om opnieuw maatregelen te nemen”, klinkt het.
Directeur Internationaal Energieagentschap: “De energieprijzen kunnen deze winter opnieuw de hoogte inschieten”

Waarom is dit belangrijk?
Door de energiecrisis in het najaar van 2022 hebben verschillende landen maatregelen genomen om energie te besparen of de energiefactuur voor hun burgers te drukken. Denk bijvoorbeeld aan de energiepremie in ons land.In het nieuws: Door de oorlog in Oekraïne waren de energieprijzen de voorbije winter de hoogte ingeschoten. Birol sluit niet uit dat we in het najaar van 2023 opnieuw in zo’n situatie zullen terechtkomen.
- “Als de Chinese economie snel herstelt en er een strenge winter komt, kunnen de gasprijzen stijgen, waardoor de consument onder druk komt te staan”, zegt hij in een interview met de Britse nieuwssite BBC.
- Sinds de start van het nieuwe jaar zijn de energieprijzen fors gedaald. Op de toonaangevende Nederlandse termijnmarkt bedraagt de gasprijs momenteel zo’n 39 euro per megawattuur. Vorig jaar op het hoogtepunt moesten we meer dan 300 euro per megawattuur betalen.
- Een forse Chinese heropleving blijft momenteel uit. Meer zelfs, de Chinese centrale bank heeft onlangs enkele rentes verlaagd om zo de economische groei aan te zwengelen. In tegenstelling tot in onze contreien is er in China geen sprake van forse prijsstijgingen. In mei bedroeg de Chinese inflatie slechts 0,2 procent.
- Verschillende kredietbeoordelaars hebben hun groeivooruitzichten voor het land naar beneden bijgesteld. Een van de jongste neerwaartse wijzigingen staat op naam van het ratingagentschap S&P Global. “Het risico bestaat dat het herstel aan kracht verliest door het zwakke vertrouwen onder consumenten en in de vastgoedmarkt”, klinkt het.
- Desalniettemin drukt Birol de regeringen op het hart dat ze maatregelen moeten blijven nemen om ervoor te zorgen dat bedrijven en gezinnen probleemloos de komende winter kunnen doorkomen. Hij sluit black-outs niet uit. “Ze moeten blijven inzetten op energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie”, klinkt het. “We weten niet hoe sterk het Chinese herstel uiteindelijk zal zijn.”
Minder fossiele brandstoffen
Details: Voorts benadrukt Birol dat we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zo snel mogelijk moeten afbouwen. “Als we echt iets willen doen aan de opwarming van de aarde, moeten we ons olie- en gasverbruik de komende jaren aanzienlijk verminderen”, aldus de topman. “We moeten daarom blijven inzetten op energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie.”
- “Als we het verbruik kunnen verminderen, zijn de bestaande olie- en gasvelden voldoende om aan de afnemende vraag te voldoen”, voegt hij eraan toe.
- Het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA) merkte onlangs in een rapport op dat de wereld tegen 2030 jaarlijks drie keer zoveel hernieuwbare capaciteit moet installeren als nu het geval is. “Dat is de enige manier om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graden Celsius”, klinkt het.
(evb)