Nationale Bank zegt neen tegen verplichte verhoging spaarrente

De Nationale Bank van België (NBB) geeft een negatief advies voor het wetsvoorstel van Vooruit om de spaarrente te koppelen aan de vergoeding die de banken krijgen bij de Europese Centrale Bank (ECB). De monetaire instelling waarschuwt dat dat de financiële stabiliteit van de banken in gevaar kan brengen.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


Waarom is dit belangrijk?

Nu de depositorente - de vergoeding die de banken krijgen op het geld dat ze parkeren bij de centrale bank - is gestegen van -0,5 procent naar 3,25 procent zijn sommige regeringspartijen, waaronder Vooruit, vragende partij om de banken te verplichten de spaarrente op te trekken. Binnen de regering is er namelijk kritiek op de lage spaarvergoedingen.

Terugblik: Vooruit had eind vorige maand een wetsvoorstel ingediend om de spaarrente te koppelen aan de vergoeding die de banken ontvangen op het kapitaal dat ze stallen bij de ECB. De zogenaamde depositorente bedraagt momenteel 3,25 procent, tegenover -0,5 procent vorig jaar.

  • “Door de renteverhogingen van de ECB kunnen de banken hun winsten fors opkrikken. Sommigen maken tot vier keer zoveel winst als vorig jaar”, zei Melissa Depraetere, volksvertegenwoordiger voor Vooruit, in een
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.