China wil een derde van ’s werelds lithiumvoorraden in handen krijgen, maar speelt met vuur

Om een groter deel van ’s werelds lithiumvoorraden in handen te krijgen, rekent China op landen met onstabiele politieke regimes, waar vaak wordt gedemonstreerd tegen mijnbouwprojecten voor lithium.

Waarom is dit belangrijk?

China wil een aanzienlijk deel van de wereldwijde lithiumvoorraad in handen krijgen om de productie van elektrische wagens op peil te houden. Die sector is fors aan het uitbreiden. Hoewel het land slechts over een klein deel van de wereldreserves beschikt, is Peking vastbesloten alles in het werk te stellen om zijn doel te bereiken en niet achter te blijven op de andere grote landen, wat schadelijk zou zijn voor zijn auto- en technologie-industrie.

Het nieuws: China neemt een riskante gok door te investeren in lithiummijnen, want er is veel weerstand tegen dergelijke projecten.

  • Chinese bedrijven zijn leiders op het gebied van lithiumraffinage, maar er is een gebrek aan grondstoffen. Dat is een van de grootste economische uitdagingen voor de komende jaren, aangezien lithium essentieel is voor de batterijen in elektrische auto's
  • Om zijn doelen te bereiken pompt China miljarden in projecten in landen met een geschiedenis van volks
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.