Ondanks de eerder bescheiden spaartarieven in ons land, kan je je spaaropbrengsten toch een boost geven door rekeningen te vergelijken. Als je 10.000 euro parkeert op het meest lucratieve spaarboekje op de markt ontvang je na een jaar sparen acht keer meer dan wanneer je je geld parkeert op een spaarrekening waarop je slechts 0,25 procent, de laagste vergoeding op dit moment, ontvangt.
Meest lucratieve spaarboekje brengt acht keer meer op dan rekening met laagste spaarrente

Waarom is dit belangrijk?
De banken hebben onlangs heel wat kritiek gekregen omdat de spaarrentes zo laag liggen. Zo hebben de grootbanken sinds de start van het verstrakkende geldbeleid van de ECB afgelopen zomer nog maar een keer de spaartarieven opgetrokken. Enkele kleinere spelers hebben al meermaals aan de rentes gesleuteld.Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.
De essentie: Ons land telt 64 spaarboekjes (voor volwassenen), leert de vergelijking van Spaargids.be. Bij 34 van die formules moet je tevreden zijn met een rente lager dan 1 procent. Ter vergelijking: de banken krijgen zelf een rente van 3,5 procent op het kapitaal dat ze stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB).
- De beste spaarboekjes, Vision Max van Santander Consumer Bank en de Getrouwheidsrekening van NIBC Direct, geven de spaarders een rente van 2 procent.
- Er is wel één belangrijk verschil tussen die twee formules. De spaarvergoeding van Vision Max geldt enkel voor wie tussen de 125.000 en 200.000 euro spaart. In alle andere gevallen daalt de rente tot 1,25 procent. NIBC Direct hanteert geen voorwaarden. Iedereen krijgt dus een rente van 2 procent, ongeacht het spaarbedrag.
- Bij sommige spaarboekjes moet je tot op vandaag tevreden zijn met een rente van 0,25 procent. Dat is net iets meer dan het tweevoud van het wettelijke minimum voor gereglementeerde spaarboekjes (0,11 procent).
Meer spaaropbrengsten
De berekening: Het verschil tussen het meest en minst lucratieve spaarboekje bedraagt 1,75 procentpunt. Dat heeft een niet te onderschatten impact op de spaaropbrengsten, leert onze berekening.
- Wie 10.000 euro parkeert op de Getrouwheidsrekening van NIBC Direct ontvangt na een jaar sparen 200 euro. Wie spaart via bijvoorbeeld de klassieke spaarrekening van BNP Paribas Fortis, waarop je een rente van 0,25 procent ontvangt, moet na één jaar tevreden zijn met 25 euro aan interesten. Dat is acht keer minder dan wat je krijgt bij de internetbank.
- Het verschil loopt verder op als je je kapitaal meerdere jaren vastklikt omdat er dan sprake is van een sneeuwbaleffect: de interesten leveren op hun beurt ook geld op. Wie zijn geld tien jaar onafgebroken op de Getrouwheidsrekening laat staan, realiseert een rendement van 2.190 euro. Bij de klassieke spaarrekening van de grootbank is dat slechts 253 euro, oftewel 8,7 keer minder dan wat het meest lucratieve spaarboekje in het laatje brengt.
Opgelet: Om de volledige rente (basisrente + getrouwheidspremie) te ontvangen, moet je je kapitaal minstens een jaar op een spaarboekje laten staan. Zo geldt de getrouwheidspremie enkel voor de deposito’s minstens twaalf opeenvolgende maanden op zijn rekening parkeert. Indien je dat kapitaal vervroegd opvraagt verlies je de volledige premie. De basisrente wordt berekend op basis van hoelang het geld op je rekening staat gedurende een jaar. Je ziet dus niet de volledige basisrente in rook opgaan als je je geld vroeger aanspreekt.
Verlies koopkracht
Kanttekening: Zelfs de rente op het best spaarboekje schiet ruimschoots tekort om de inflatie bij te benen.
- De inflatie in ons land kwam in april uit op 5,6 procent op jaarbasis. Bij een ongewijzigde geldontwaarding daalt je koopkracht na een jaar sparen tot 9.640 euro als je 10.000 euro parkeert op het meest lucratieve spaarboekje.
- Wie datzelfde bedrag op één van de spaarboekjes met de laagste rente parkeert, ziet zijn koopkracht na één jaar met 5,49 procent afnemen tot 9.451 euro.
(nd)