De comeback van Griekenland: van paria in de eurozone tot mirakelmaker

In 2010 vroegen sommige landen van de eurozone uitdrukkelijk om Griekenland, die een enorme staatsschuld torst, uit te sluiten. 13 jaar later laat de situatie in Griekenland zien dat niets onmogelijk is in de economische wereld. Het Europese land heeft nog veel werk voor de boeg, maar de Helleense Republiek is op de goede weg.

Waarom is dit belangrijk?

Meer dan tien jaar na de schuldencrisis waarbij Griekenland werd gered door de ECB en het IMF, op de harde voorwaarden van Duitsland, is het Helleense land herrezen. De groei zit nu in de lift en de hervormingen gaan goed.

In het nieuws: De comeback van Griekenland als investeringslocatie.

  • De Griekse economie heeft na de coronapandemie een sterk herstel opgetekend, met een groei van het bruto binnenlands product (bbp) met 8,4 procent in 2021 en 5,9 procent vorig jaar. Ter vergelijking: in de eurozone bedroeg de groei in 2022 slechts 3,5 procent.
  • Het werkloosheidspercentage bedroeg in maart 2023 10,9 procent, een van de hoogste percentages in Europa, maar dat is wel een halvering met tien jaar geleden, t
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer