Zwitserse start-up ClearSpace gaat in 2026 een eerste poging ondernemen om ruimteafval te verwijderen

Zwitserse start-up ClearSpace gaat in 2026 een eerste poging ondernemen om ruimteafval te verwijderen
Un modèle réduit de Vega-C (à droite), à côté d’une Ariane 6 – EMMANUEL DUNAND/AFP via Getty Images

De Zwitserse start-up ClearSpace zal tijdens de eerste helft van 2026 een missie lanceren om een stuk ruimteafval uit een baan rond de aarde te plukken. 


Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwe space race? Schrijf je dan nu via deze link in op Space Insider van ruimtefanaat Andrei Stiru en ontvang elke week de nieuwste weetjes over de ruimte in je inbox.


Waarom is dit belangrijk?

De mensheid wordt steeds actiever in de ruimte. Een naar neveneffect van die toegenomen activiteit is echter dat er steeds meer ruimteafval in een baan rond de aarde terechtkomt. Ruimteschroot kan een gevaar vormen voor satellieten, maar ook voor bemande missies. Een echte oplossing voor het probleem is er momenteel nog niet.

In het nieuws: Dinsdag maakte het bedrijf bekend dat de missie gelanceerd zal worden met een Vega C-raket van het Franse bedrijf Arianespace.

  • Tijdens de missie ClearSpace-1 zal een raketonderdeel van 112 kilogram, dat sinds 2013 in een baan rond de aarde draait, worden opgevangen. Daarna zal het stuk ruimteafval richting de aardse atmosfeer worden getrokken, waar het uiteindelijk zal opbranden.
  • ClearSpace zal een sonde gebruiken die uitgerust is met vier robotische armen om het afval te verwijderen. De missie dient voornamelijk om de technologieën die werden ontwikkeld, uit te testen.
  • De missie moet aantonen dat het praktisch is om grote stukken ruimteschroot te verwijderen. Het raketonderdeel is ongeveer even groot als een satelliet en dus een ideale kandidaat voor een test, zegt Arianespace in een persbericht.
  • Als de test naar behoren verloopt, wil ClearSpace ook proeven uitvoeren waarbij meerdere vangsten per vlucht worden uitgevoerd. 

Ruimte-kerkhof

De cijfers: Sinds Spoetnik 1 in 1957 de eerste kunstmaan in een baan rond de aarde werd, heeft de mensheid al meer dan 15.000 satellieten naar de ruimte gebracht. Slechts de helft daarvan is nog operationeel.

  • Als gevolg van de toenemende activiteit zijn er nu, volgens ESA, meer dan 36.500 brokstukken met een diameter groter dan tien centimeter in een baan rond de aarde. De objecten bewegen aan snelheden van tienduizenden kilometers per uur. Een botsing aan die snelheid heeft het potentieel om een missie te reduceren tot nog meer ruimteschroot.
  • De komende jaren zal het probleem in sneltempo escaleren. Enkel SpaceX wil zijn megaconstellatie satellieten uitbreiden naar 40.000, tien keer zoveel als er nu in een baan rond de aarde draaien. Ook andere bedrijven en overheden willen hun eigen satellietnetwerk uitbouwen.
  • Al die objecten zullen het ruimteafvalprobleem enkel erger maken. Sommige astronomen vrezen zelfs voor het ‘Kesslersyndroom’, een kettingreactie waarin elke botsing in de ruimte meer afval genereert, waardoor steeds meer botsingen plaatsvinden. (cv)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.