Alweer zet het Russische ministerie voor Defensie zijn hoofd logistiek op straat

Mikhail Mizintsev is niet langer viceminister van Defensie, bevoegd voor Logistiek. De kolonel-generaal werd slechts zeven maanden geleden aangesteld, en wordt alweer de laan uitgestuurd. Zijn ontslag mag niet verbazen: op logistiek vlak stelt het Russische leger allerminst voor wat ervan werd verwacht.


Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!


Waarom is dit belangrijk?

Dat het Russische leger de logistieke uitdagingen van een grootschalige invasie had onderschat, werd al pijnlijk duidelijk in de beginfase van de invasie van Oekraïne. Een zestig kilometer lang konvooi, met in totaal 15.000 soldaten, kwam tot stilstand, ten gevolge van brandstof- en voedseltekort. Bij de terugtrekking uit het noorden van Oekraïne werden honderden pantservoertuigen en vrachtwagens, volledig intact maar met lege brandstoftank, langs de kant van de weg achtergelaten. Ook nu blijft logistiek een serieuze uitdaging voor het Russische leger.

In het nieuws: “De Slachter van Marioepol” wordt op straat gezet.

  • Mizintsev is een veteraan binnen de Russische legerleiding. De zestiger was onder meer verantwoordelijk voor de Russische troepen in Syrië. Daar was hij de opdrachtgever voor bombardementen op Aleppo, die de stad volledig in puin legden.
  • In Oekraïne werd de Rus verantwoordelijk voor de inname van de havenstad Marioepol. Hij beval het bombardement op het dramatheater van de stad, waar onschuldige burgers hun toevlucht hadden genomen voor het strijdgewoel. Honderden werden bedolven onder het puin van het theater, Mizintsev werd beschuldigd van oorlogsmisdaden. Op voorhand was aangekondigd dat het theater zou gebruikt worden om burgers te laten schuilen.
  • Op 24 september vorig jaar werd Mizintsev weggehaald van het front. Hij moest Dmitri Boelgakov opvolgen als vice-minister van Defensie, bevoegd voor logistiek. Nu, zeven maanden later, wordt hijzelf terug de laan uitgestuurd. Een officiële reden wordt er niet gegeven. Volgens Semyon Pegov, een militair blogger, heeft het ontslag van Mizintsev alles te maken met het bezoek van de Russische dictator Vladimir Poetin aan bezet gebied in Oekraïne. Hij praatte er met officieren, die hem vermoedelijk heel wat details hebben verteld over hoe het er echt aan toe gaat. Volgens Pegov past het ontslag van het hoofd logistiek in een heuse ontslagengolf van de Russische legertop.

Onderliggend: Hoofd van het departement logistiek, het lijkt geen dankbare job. Vraag dat maar aan Dmitri Boelgakov.

  • Boelgakov stond, tot zijn ontslag in september, maar liefst 25 jaar aan het hoofd van de logistiek van het Russische leger. Al die jaren verliep dat zonder al te veel problemen, tot de invasie van Oekraïne op 24 februari 2022. Toen bleek dat het Russische leger onvoldoende voorbereid was op een dergelijke operatie, en vooral de logistieke trein kon niet volgen.
  • Het Russische leger kampt met een tekort aan logistieke voertuigen, voedsel, brandstof voor tanks en pantserwagens, wapens voor de soldaten en medische hulp voor gewonden. Dat maakte dat de aanval richting Kyiv al snel weer moest worden gestaakt. De Russen kozen het hazenpad, terug de grens over, en lieten alles gewoon achter. Het Oekraïense leger moest maar benzine in de tanken pompen, en ze hadden plots honderden nieuwe tanks en pantservoertuigen ter beschikking.
  • Ook nadien bleef logistiek een serieuze uitdaging. Zo maakte Poetin in september een mobilisatieronde bekend. 300.000 Russen zouden worden ingelijfd in het leger en naar Oekraïne gestuurd. Normaal gezien worden de nieuwe rekruten naar kampen in Rusland gestuurd voor hun training. Alleen: alle reservebataljons worden ook al ingezet in Oekraïne. Dat maakte dat veel rekruten met slechts één week naar het front werden gestuurd, en dus weinig meerwaarde hadden bij de strijd.
  • Daarnaast kregen de rekruten ook ondermaatse uitrustingen en geweren mee naar het front. Op beelden waren soldaten te zien met compleet verroeste AK47-geweren. Ook zouden soldaten inferieure kogelwerende vesten hebben gekregen, in plaats van de gloednieuwe beloofde Ratnik-2. Op de koop toe zouden in sommige vesten zelfs al kogelgaten zitten. Ook zouden in enkele vesten de bescherming bestaan uit staalplaten, in plaats van hoogkwalitatieve keramische platen.

(nd)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.