Marc Coucke jaagt nieuwe techdromen na

Vlaanderens bekendste ondernemer Marc Coucke stapte de voorbije week in twee technologiefondsen. Zo wil hij voeling houden met de digitale ontwikkelingen van de toekomst.

Coucke werd in 2015 rijk met de verkoop van medicijnenverdeler Omega Pharma en investeert sindsdien via de familiale holding Alychlo, genoemd naar zijn dochters Alysée en Chloé, in een waaier aan activiteiten. De bekendste zijn de farmabedrijven Mithra en Fagron, het dierenpark Pairi Daiza, toerisme in Durbuy en natuurlijk voetbalclub Sporting Anderlecht.

Er komen twee technologiegerichte participaties bij in de portefeuille. Net voor de jaarwisseling raakte bekend dat Alychlo deelneemt aan een nieuw fonds van de Gents-Amsterdamse durfkapitalist Volta Ventures. Alychlo was ook al aan boord bij een eerste fonds. Het nieuwe fonds Volta Ventures II haalde 35 miljoen euro op bij overheden en ondernemers en hoopt later op meer. Hoeveel Alychlo bijdraagt, is niet bekend.

Investeringsspecialisten Frank Maene en Sander Vonk, de toplui van Volta Ventures, zullen het opgehaalde geld herinvesteren in beloftevolle technologie- en softwarebedrijfjes uit de Benelux. Op die manier bindt Coucke zich onrechtstreeks aan mogelijke IT-sterren van de toekomst.

Net na nieuwjaar volgde een gelijkaardige investering. Alychlo stapt ook mee in de uitbreiding van het technologiefonds Smartfin Capital, met fintechpionier Jurgen Ingels als bekende gangmaker. Smartfin Capital haalde 39 miljoen extra op, onder meer bij Alychlo, boven de reeds binnengehaalde 200 miljoen. Smartfin gaat investeren in Europese soft- en hardwarebedrijven en technologiespelers.

E-Waves Phone Chip

Enkele eerdere techinvesteringen van Coucke eindigden nochtans in mineur. Alychlo was een van de partijen die zes geleden het noodlijdende Leuvense techbedrijf Option nieuw leven probeerde in te blazen, maar dat liep met een sisser af.

Hij stond met Alychlo ook mee aan de wieg van het seniorenalarm Zembro (ex-Embracelet) en werd er uiteindelijk meerderheidsaandeelhouder van, maar het product sloeg niet aan. Coucke schoof Zembro dan maar door naar Crescent, de opvolger van Option.

En in een verder verleden gleed Coucke uit met de ‘E-Waves Phone Chip’. Die chip zou de schadelijke straling van gsm’s neutraliseren, maar de werking werd nooit bewezen. Consumentenorganisatie Test-Aankoop noemde het de miskleun van het jaar.

Vinger aan de pols

Waarom voert Coucke zijn techinvesteringen weer op? Daar zijn twee redenen voor, is bij zijn adviseurs te horen. De eerste heeft te maken met een betere diversificatie van de investeringsportefeuille. ‘Al is het niet de bedoeling het zwaartepunt voortaan op tech te leggen’, klinkt het.

Daarnaast wil Coucke de vinger aan de pols houden van technologische evoluties die mogelijk interessante toepassingen kunnen hebben in zijn twee grootste zakelijke clusters, leisure & entertainment (zoals Pairi Daiza en Anderlecht) en farma & gezondheidszorg.

Coucke komt in elk geval zijn belofte van ruim vijf jaar geleden na. Hij beloofde toen de opbrengst uit de verkoop van Omega Pharma te zullen herinvesteren in de Belgische economie en in het bijzonder ‘in bedrijfjes met potentieel die willen doorgroeien’.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.