China wil 3D-printers gebruiken om habitats te bouwen op de maan

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwe space race? Schrijf je dan nu via deze link in op Space Insider van ruimtefanaat Andrei Stiru en ontvang elke week de nieuwste weetjes over de ruimte in je inbox.

Volgens de Chinese overheidskrant China Daily is het land van plan om 3D-printtechnologie te testen op de maan om habitats te bouwen. Het land zet steeds meer middelen in om een bewoonde maanbasis te bouwen gedurende de komende decennia.

Waarom is dit belangrijk?

China heeft deze eeuw in sneltempo een ruimtevaartprogramma uit de grond gestampt. Nu al bezit het land een bemand ruimtestation, heeft het onbemande missies naar de maan en Mars gestuurd en heeft het plannen om volledig herbruikbare raketten en een ruimtetelescoop te ontwikkelen. Maar de belangrijkste ambitie van China is wellicht om een bemande basis te bouwen op de maan, op eigen houtje.

In het nieuws: Tijdens een van de toekomstige onbemande maanmissies zal China onderzoeken of het mogelijk is om materiaal te 3D-printen op het hemellichaam.

  • China zal binnen enkele jaren de Chang’e 8-missie naar de maan lanceren. Een onbemande sonde zal onderzoeken of materiaal op het maanoppervlak geschikt is om mee te 3D-printen. Het doel is om uiteindelijk ter plekke bouwmateriaal te produceren dat gebruikt kan worden voor een maanbasis.
  • Het land wil de missie binnen vijf jaar lanceren. De robot zal ter plekke niet alleen experimenten uitvoeren, maar moet zelfs beginnen met de productie van “maansteenbakstenen”. 
  • Enkele jaren later, in 2030, moeten Chinese ruimtevaarders voor het eerst voet op de maan zetten. De raket die daarvoor gebruikt zal worden, is volop in ontwikkeling. Daarna moet uiteindelijk een volwaardige maanbasis worden gebouwd.
  • Het Westen, onder leiding van het Amerikaanse ruimteagentschap NASA, hanteert een gelijkaardige tijdlijn, hoewel een aantal bemande missies al dit decennium op de agenda staan. 

De Chang’e-missies

Teruggeblikt: China heeft al een paar onbemande missies achter de rug. 

  • Tijdens de laatste van die missies, Chang’e 5, bracht het land zelfs materiaal van de maan terug naar de aarde. 
  • Door dat materiaal te onderzoeken, werden al een aantal ontdekkingen gedaan, zoals de aanwezigheid van een tot nu toe niet ontdekt mineraal dat helium-3 bevat, een potentiële brandstof voor kernfusiereactoren, en een grote hoeveelheid water, opgesloten in kleine glazen pareltjes op het maanoppervlak.
  • De komende jaren zal het land nog een aantal onbemande missies naar de natuurlijke satelliet sturen, Chang’e 6 tot 8. Tijdens die missies zal het oppervlak verder worden onderzocht. Chang’e 8, de missie waarin 3D-printtechnologie getest zal worden, zal wellicht de laatste zijn voordat taikonauten naar de maan gaan.

(nd)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.