Doorbraak bij Delhaize blijft uit: vakbonden organiseren actiedag in de hele retailsector

Een tweede verzoeningsvergadering tussen de vakbonden en leidinggevenden van de supermarktketen Delhaize, onder leiding van een sociaal bemiddelaar, heeft niets opgeleverd. De vakbonden gaan daarom door met het plan om een nationale actiedag voor de hele retailsector te organiseren.

Waarom is dit belangrijk?

De werknemers van Delhaize blijven zich kanten tegen het plan van de retailketen om de winkels te verkopen aan zelfstandigen. Zij vrezen onder meer dat ze minder zullen verdienen.

In het nieuws: gisteren vond er een tweede verzoeningsvergadering plaats tussen de vakbonden en de directie. Die bijeenkomst heeft niets opgeleverd.

  • Delhaize liet ’s avonds in een persbericht weten dat “de gesprekken helaas nog niet tot een doorbraak hebben geleid.”
  • Tijdens de vergadering met de vakbonden herhaalde de keten dat het noodzakelijk blijft om de winkels over te laten aan zelfstandige uitbaters om een duurzame toekomst voor Delhaize en de medewerkers te garanderen. In totaal gaat het om 128 winkels.
  • De directie herhaalde ook dat de loons- en arbeidsvoorwaarden ongewijzigd zullen blijven. De werknemers daarentegen verwachten dat ze aan loon zullen moeten inboeten.
  • Maandag vindt een reeds langer geplande ondernemingsraad plaats, maar daar verwachten de werknemersorganisaties niet veel van. 
  • De onderhandelingen zitten intussen al zes weken muurvast. Delhaize kondigde op 7 maart aan alle winkels te zullen overdragen aan zelfstandigen. Het moederbedrijf Ahold Delhaize liet bij de toelichting van de resultaten in februari al weten dat het wou besparen. “Veel van de uitdagingen van vorig jaar zetten door en worden in 2023 mogelijk intenser”, zei Frans Muller, CEO van de keten, toen.

Meer acties

Reactie: De vakbonden lieten achter de verzoeningsvergadering weten dat ze een nationale actiedag voor de hele retailsector plannen. Er zijn nog niet veel details bekend over wat we mogen verwachten, maar de datum van 10 mei circuleert alvast.

  • Ook bij verschillende andere ketens zijn er intussen sociale spanningen.
    • Colruyt kondigde bijvoorbeeld afgelopen week aan zijn speelgoed- en seizoenswinkel Dreamland aan sectorgenoot ToyChamp te verkopen. Daardoor staan er 192 jobs op de helling.
    • Bij Lidl bleven afgelopen maandag 25 winkels dicht omdat het personeel deelnam aan de sectorbetoging voor betere lonen.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.