Sinds de uitgave van de nieuwe Turkse Lira in 2005 is dit de laagste waardering van de munt. De economische crisis die al sinds 2018 aan de gang is vreet aan de waarde van de munt.
Turkse lira op historisch dieptepunt in aanloop naar verkiezingen
Waarom is dit belangrijk?
Na de torenhoge inflatie moest Turkije afrekenen met de verwoestende aardbevingen in februari. Midden mei zijn er verkiezingen in het land. De grootste uitdager van Erdogan maakt van het financieel beleid een verkiezingsthema.Vandaag, op het uur van schrijven, koop je met een Turkse lira 0,052 Amerikaanse dollars. Op een korte duik op 17 april na, toen de wisselkoers op 0,051 lira stond, is dit het laagste punt ooit.
- Kemal Kiliçdaroglu, de huidige oppositieleider, is de vermoedelijke tegenkandidaat van zittend president Erdogan. Als hij wint, zegt hij, zal de Turkse centrale bank haar onafhankelijkheid terugkrijgen.
- In 2021 gaf hij ook al kritiek op het financieel beleid van Erdogan. Toen weerlegde hij uitspraken van de president over de reserves van buitenlandse valuta in de kluis.
- Voor Turkije, die op dit moment dus in economisch slechte papieren verkeert, zullen de economische vooruitzichten wellicht een rol spelen in het stemhokje. Op dat vlak kan Erdogan minder vertrouwen genieten dan zijn uitdager. Uitspraken die indruisen tegen de huidige economische kennis – zoals toen hij zei dat “hogere intresten juist zorgen voor inflatie” – zullen bij kiezers blijven hangen.
Onconventioneel gevecht tegen inflatie
- Turkije vecht al enkele jaren tegen de hoge inflatie. In 2018 klom die boven de 20 procent, om dan even later weer te zakken tot 10 procent. Maar in het najaar van 2022 steeg de geldontwaarding tot boven de 80 procent.
- Erdogan minimaliseerde het probleem. Toen de gouverneur van de Turkse centrale bank vervangen werd door Şahap Kavcıoğlu, een aanhanger van de politiek van Erdogan, ging de munt weer achteruit. Hij verlaagde de rente van 19 procent tot 14 procent. In 2021 alleen verloor de munt 44 procent van zijn waarde.
(ns)