De LNG-rage gaat door: Slowakije gaat gloednieuwe LNG-terminal aan de Donau bouwen, op een steenworp afstand van zijn hoofdstad

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne hebben veel Europese landen zich tot LNG gewend om de teruglopende (of zelfs stopgezette) leveringen van Russisch gas via pijpleidingen te vervangen. En het lijkt erop dat deze rage niet afneemt: Slowakije kondigt aan te gaan investeren in een groot infrastructuurproject voor de verwerking van het vloeibare gas.

Waarom is dit belangrijk?

Enkele maanden na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne nam Rusland wraak voor de sancties die het kreeg opgelegd door te stoppen met de levering van gas via pijpleidingen aan enkele Europese landen. Die schakelden vervolgens massaal over op LNG, tot vreugde van (onder meer) de Verenigde Staten. Slowakije werd relatief gespaard door Moskou. Gazprom heeft de hoeveelheden verminderd, maar blijft het gas via pijpleidingen naar het land sturen. Dit weerhoudt Bratislava er echter niet van toe te geven aan de voordelen van vloeibaar gas.

In het nieuws: Een LNG-terminal aan de Donau.

  • Deze week heeft het Slowaakse ministerie van Milieu het groene licht gegeven voor de bouw van een LNG-terminal in de haven van Bratislava.

Verschillende doelstellingen

De details: Een project uit de oude doos.

  • Het idee van een terminal dateert van 2016, ruim voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Maar het goedkeuringsproces nam tijd in beslag, veel tijd. Tot deze week, toen het ministerie van Milieu een positief advies gaf.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.