De Nederlandse regering heeft maandag gezegd dat zij in de Noordzee een grote productiefaciliteit wil bouwen om windenergie om te zetten in waterstof. Het aangewezen gebied boven Groningen is gekozen omdat hier al een windpark gepland staat voor de productie van elektriciteit.
“Het nieuwe Groningse goud”: Nederland wil grote waterstoffabriek op basis van windenergie op zee bouwen
Waarom is dit belangrijk?
Een belangrijke pijler van de Europese energietransitie is die van (groene) waterstof. “Waterstof is een absoluut cruciale pilaar onder de Nederlandse energietransitie”, aldus de Nederlandse premier Mark Rutte eerder dit jaar. Het is volgens hem een onmisbaar onderdeel van de toekomstige energievoorziening zonder fossiele brandstoffen.De essentie: De faciliteit zal een elektrolysecapaciteit van 500 megawatt (MW) hebben om groene waterstof te produceren en zal naar verwachting in 2031 operationeel worden, aldus de Nederlandse overheid.
- De nieuwe waterstoffabriek zal worden aangesloten op een offshore windmolenpark voor de kust van de noordelijke provincie Groningen, waar de waterstof na de productie via een bestaande aardgaspijpleiding naar land kan worden vervoerd.
- Een aantal zaken moet echter op voorhand nog worden uitgewerkt voordat tenders kunnen worden uitgeschreven, zo laat het ministerie van Economische Zaken weten. Zo moet nog worden onderzocht waar de leiding de waterstof aan land moet brengen en hoe de productie veilig en ecologisch verantwoord kan gebeuren.
- De Nederlandse minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten (D66): “Met dit plan lopen we wereldwijd voorop. Het is bovendien een flinke stap bovenop de doelstelling uit het Klimaatakkoord van 4GW elektrolyse in 2030”.
- Volgens de minister bestonden er al langere tijd plannen voor een waterstoffabriek op zee. Maar dankzij de actuele noodzakelijke verduurzaming van onder meer de industrie en transport – en de rol van waterstof daarin – is het plan nu versneld. Ook speelt de energiecrisis een rol volgens Jette.
- Het is de eerste keer dat Nederland op grote schaal waterstof op zee gaat produceren. De Nederlandse regering streeft ernaar om tegen 2030 4 gigawatt (GW) waterstof te produceren uit hernieuwbare energiebronnen op installaties aan land.
Gronings goud
- Het Groningse provinciebestuur heeft met veel enthousiasme gereageerd op de komst van de faciliteit.
- “We zien dit als het nieuwe Groningse goud dat groen, gezond en niet bedreigend is”, aldus gedeputeerde IJzebrand Rijzebol (CDA) aan RTV Noord. De waterstoffabriek zou daarnaast volgens IJzebrand een boost zijn voor de werkgelegenheid.
(ns)