Australië moet zich volgens een rapport voorbereiden op een oorlog met China binnen drie jaar

Australië moet zich volgens een rapport voorbereiden op een oorlog met China binnen drie jaar
Australische en Chinese leger – Ian Hitchcock/China Photos/Getty Images

De Australische kranten Sydney Morning Herald en The Age waarschuwden het land voor een oorlog met China in de komende drie jaar. Ze stelden enkele veiligheidsexperts aan die een rapport opmaakten, ‘Red Alert’ genaamd.

De essentie: De vijf experten over de nationale veiligheid van Australië zijn ervan overtuigd dat China de grootste dreiging vormt.

  • Canberra gaat er volgens de officiële richtlijn vanuit dat Australië iets minder dan tien jaar zal hebben om zich te kunnen voorbereiden op een oorlog. De experts zien dat anders: Australië moet in liefst drie jaar klaar zijn om de strijd aan te gaan.
  • In het rapport stellen ze dat Australië overduidelijk niet klaar is voor de nabije toekomst. Er is een dringende nood aan een sterker militair apparaat en verstevigde nationale veiligheid. Niet alleen het leger is daarvoor verantwoordelijk, maar de hele natie. “Het gaat om een psychologische aanpassing”, stellen de experts.
    • “De recente decennia van kalmte zijn niet de norm in het menselijke bestaan, maar een afwijking. Deze historische Australische rustdag is voorbij”, klinkt het kritisch.
  • China is dan wel ’s lands grootste handelspartner, maar ook de meest dominante dreiging voor de nationale veiligheid. Daar zijn de experts het unaniem over eens. “China is de meest alomvattende uitdaging voor de regionale orde dat we in de laatste zeventig jaar sinds de Tweede Wereldoorlog zagen”, vertelde Lavina Lee, expert buitenlands beleid aan de Macquarie Universiteit. De vier andere experts stellen evenzeer dat het allemaal om China draait.

Drie jaar tijd

Nadruk: De experts hameren erop dat het niet gaat over een komende tijdsperiode van tien tot twintig jaar, maar echt binnen drie jaar.

  • “Het merendeel van de komende tien tot twintig jaar zal een naoorlogse omgeving zijn waaruit een nieuwe internationale wereldorde zal ontstaan”, zei Peter Jennings, ex-hoofdstrateeg voor het Australische Ministerie voor Defensie.
  • Een andere expert, Alan Finkel, de voormalige hoofdwetenschapper van Australië, stelde dat men inderdaad kan verwachten dat je het zou opmerken als de Chinezen voorbereiden om de regio aan te vallen. “Je zou de troepenopbouw zien, het aantal toegenomen raketten en de wapenopbouw. Maar wat als het een biologische aanval was; een virus? Dan zou je niets zien. We moeten investeren in onze bioveiligheid, onze cyberveiligheid, onze militaire hardware, alsof het morgen zou gebeuren”, waarschuwde hij.
  • Voor hen geldt de situatie in Oekraïne als een duidelijk voorbeeld van hoe autoritaire leiders hun nalatenschap willen vastleggen. Dat is het kantelpunt. Daarom dat het vijftal erop hamert dat er haast nodig is voor de komende drie tot vijf jaar.

Taiwan als strijdveld

  • De experts baseren hun risico op oorlog vooral op de agressie van president Xi Jinping en de snelle militaire opbouw in China. Het militaire machtsevenwicht schuift in China’s voordeel.
  • De oorlog waar Xi zich op voorbereidt, volgens de experts, is voor een strijd om Taiwan – een welvarend zelfbesturend democratisch eiland dicht voor de kust van China. Beijing ziet dit eiland als een afvallige provincie en integraal onderdeel van China, ook al heeft de Communistische Partij nooit de macht over het eiland gehad.
  • Xi heeft herhaaldelijk geuit dat hij de ‘complete re-unificatie van het moederland’ als een streefdoel voor zijn bewind ziet. Hij zou ook nooit afzien van alle mogelijke middelen, inclusief het gebruik van geweld, om de controle over Taiwan te verkrijgen.
    • De Chinese staatsleider zou het Chinese Volksbevrijdingsleger (PLA) de opdracht hebben gegeven om klaar te zijn om Taiwan binnen te vallen tegen 2027.
  • Mick Ryan, voormalig Australisch majoor-generaal, schat Beijings bedoeling in. “China is duidelijk over hun intenties in de regio, vooral met Taiwan. Ze zijn geëngageerd in de grootste militaire opbouw in vredestijd in de geschiedenis. En ze hebben ook andere zaken uitgevoerd zoals in Hongkong met diplomatieke en economische druk.”
  • China is ook de wereldleider geworden in geavanceerde defensieve technologieën zoals hypersonische wapens en drones, waardoor ze in een sterke positie zitten om een oorlog te bevechten.

Een zwak China

  • “Momenteel hebben we te maken met een zwak China”, reageert Jennings. Hij doelt daarmee op het feit dat China economisch zwak staat na drie jaar ‘Zero covid’-beleid, een haperende heropstart van die economie en een bevolkingskrimp voor het eerst in zestig jaar. Het zag ook met de Russische invasie op Oekraïne hoe moeilijk zo’n operatie kan verlopen.
  • “Ik ben van mening dat vanuit een nationale veiligheidsperspectief een zwak China veel gevaarlijker is dan een sterk China. Want, een zwak China denkt: ‘Ik heb maar één kans op slagen’”, duidt Jennings nog.
  • Verder wijst hij erop dat de Westerse naties momenteel weinig munitievoorraden hebben doordat ze Oekraïne zoveel militaire hulp verschaften. “Dat kan China motiveren om te denken dat ze het nu moeten doen.”

Australiërs vechtend in Taiwan

  • De Amerikaanse president Joe Biden liet al verstaan dat hij bereid is om Taiwan te helpen bij de verdediging. Zo zou hij zelfs Amerikaanse soldaten laten meevechten bij een Chinese invasie. Of er ook Australiërs zouden moeten meevechten, lijkt een moeilijkere vraag voor de experts. Sinds de Tweede Wereldoorlog stonden de soldaten van beide naties in meerdere conflicten vaak zij aan zij.
  • Maar Taiwan is niet van vitaal belang voor Australië en lijkt eerder een interne Chinese aangelegenheid, aldus zo merkte de voormalige Australische premier Paul Keating ooit op.
  • “Sowieso zou Australië de VS moeten steunen in Taiwan. Op wat voor manier dan ook. We hebben onze keuze al gemaakt”, vindt Mick Ryan. Ook verwacht Washington trouwens dat Australië zou deelnemen.
  • In het ‘Red Alert’-rapport verduidelijken de experts dat Taiwan niet een marginaal of lokaal conflict zou zijn. “Als die invasie op Taiwan succesvol verloopt, is dat een aanslag op het hart van de globale normen die de internationale veiligheid en welvaart ondersteunen”, klinkt het.
  • “Dit is niet zoals het Midden-Oosten waar we de keuze hadden om deel te nemen aan een conflict. Wij maken onderdeel uit van de Indo-Pacifische regio”, geeft Jennings aan. Mick Ryan vult daarbij aan: “Grote autoritaire staten mogen niet jagen op kleinere democratische naties in de regio.”

(kg)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.