Na de Vlaamse en Brusselse regering, is het nu de beurt aan een heuse crisis in de regering van de Franse Gemeenschap

Na de Vlaamse en Brusselse regering, is het nu de beurt aan een heuse crisis in de regering van de Franse Gemeenschap
Pierre-Yves Jeholet, minister-president van de Franstalige Gemeenschap (MR) – LAURIE DIEFFEMBACQ/BELGA MAG/AFP via Getty Images

U had vast ook nog nooit gehoord van Pierre-Yves Jeholet (MR), tot de coronacrisis. De man mocht, ook als minister-president dan, van de kleinere Franse Gemeenschap (anders dan in Vlaanderen zijn gewest en gemeenschap nooit gefuseerd tot één regering), ook telkens aanschuiven op het crisisoverleg destijds. Daarbij maakte hij er een sport van om als eerste telkens naar de camera’s te spurten en zijn verslag van wat beslist was mee te geven, live op de Franstalige televisie.

De essentie: Nu kampt zijn regering met een immense patstelling.

  • De PS van Paul Magnette dreigt immers met een wisselmeerderheid, over de medische opleidingen aan Waalse universiteiten. Zowel de UMons als de UNamur, twee kleinere universiteiten, willen een master in de geneeskunde aanbieden.
  • Dat was niet naar de zin van de minister van Hoger Onderwijs (in Franstalig België splitsen ze Onderwijs uit in verschillende portefeuilles van ministers) Valérie Glatigny (MR). Die ziet dat, om financiële reden, niet zitten. De Franse gemeenschap is zo goed als failliet: de financiering van het onderwijs in Franstalig België staat al jaren onder geweldige druk. Bovendien speelt ook een communautair dossier: Wallonië heeft al jaren te veel huisartsen en een tekort aan RIZIV-nummers, identificatienummers voor verpleegkundigen. Maar dat lapt men systematisch aan de laars, tot frustratie van Vlaanderen, waar wel een harde numerus clausus is voor de opleiding geneeskunde.  
  • Maar Magnette, zelf van Henegouwen en de universiteit Bergen, gaat op het gaspedaal staan, net als Ecolo. Zij willen het er absoluut doorkrijgen, en dreigen met een wisselmeerderheid. Meer huisartsen “zijn cruciaal”, volgens Magnette. Maar dan valt de facto de regering Jeholet wel.
  • Het is, na de crisis die weken duurde in de Vlaamse regering over stikstof, en de patstelling in Brussel over de site in Schaarbeek, die eigenlijk nog altijd aansleept, het zoveelste wankelen van een deelstaatregering. De these dat legislatuurparlementen daarbij meer stabiliteit bieden, lijkt zo alvast stevig ondergraven. 

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.