Bitcoin wint punten als veilige haven in woelige financiële tijden

Bitcoin wint punten als veilige haven in woelige financiële tijden
Cathie Wood – Getty Images

Tegen de achtergrond van de bankencrisis klom Bitcoin deze week van circa 22.000 dollar op maandag naar 26.000 dollar vrijdagochtend, of een stijging met 18 procent.

Waarom is dit belangrijk?

De huidige instabiliteit van sommige banken is het beste bewijs dat er nood is aan een alternatief systeem, zeggen crypto-aanhangers in koor.

De omwenteling: Toen de cryptovriendelijke bank Silvergate vorige week kapseisde, regende het nog sombere analyses over de cryptosector. “Crypto is zijn connectie met de echte financiële wereld kwijt”, klonk het. Maar nu ook klassieke banken onderuitgaan, is er sprake van omgekeerd leedvermaak en wijzen cryptofans op de constructiefouten in het traditionele bankwezen.

In cijfers: Yassine Elmandjra, de crypto-expert van het techfonds Ark Invest (van de invloedrijke techbelegger Cathie Wood), wees er met een heleboel statistieken op dat Bitcoin als transactieplatform gewoon kan blijven draaien als de banken uit nood moeten sluiten.

De fundamentele kwestie: Er zijn aanwijzingen dat Bitcoin – en Ethereum – door de bankenturbulentie aan belang wint als veilige haven, naast klassieke toevluchtsoorden als Amerikaans staatspapier of goud.

  • Niet alleen heeft de koers de wind in de zeilen, sommige analisten merken ook op dat meer cryptobeleggers hun Bitcoins van een handelsplatform halen en zelf offline bijhouden.
  • Dat is zo’n beetje het digitale equivalent van geld onder de matras stoppen of een goudstaafje bijhouden.
  • Op macrovlak voorspellen sommigen – met Cathie Wood zelf op kop – dat deze crisis wel eens een ontkoppelingsmoment kan zijn van de traditionele financiële sector in de VS.

In perspectief: De cryptokoersen gaan niet in een rechte lijn omhoog, maar blijven op en neer gaan. Met een koers van 26.000 dollar staat Bitcoin ook nog ver onder het peil van een jaar geleden, ruim 40.000 dollar. Maar sinds de eerste bankenturbulentie heeft de cryptomunt wel al meermaals de weerbarstige grens van 25.000 dollar kunnen doorbreken.

Nog dit: Elon Musk wees er vorige zaterdag al met een treffende meme op dat je het op twee manieren kan bekijken.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.