Fiscus ligt op de loer nu de spaarrentes stijgen: wanneer moet je belastingen betalen op je spaaropbrengsten?

Dankzij het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) krijgen we van de banken een hogere vergoeding voor onze spaarinspanningen. Maar eist de fiscus een deel van de koek op? Dat hangt af van het type spaarboekje en hoeveel je spaargeld opbrengt.

Waarom is dit belangrijk?

Talloze banken hebben de voorbije maanden de spaarrentes opgetrokken. Ze kunnen dat doen omdat ze zelf een hogere vergoeding krijgen op het geld dat ze storten bij de nationale centrale banken. Door de meest recente verhoging van de ECB krijgen zij momenteel rente van 2,5 procent op die deposito's, tegenover een strafrente van 0,5 procent een jaar geleden.

De details: Er bestaan twee type spaarboekjes: de gereglementeerde en de niet-gereglementeerde rekeningen. De fiscus behandelt die spaarformules elk op een andere manier.

Gereglementeerde spaarboekjes: Bijna alle spaarboekjes in ons land zijn gereglementeerde rekeningen.

  • Wie spaart via zo'n rekening, betaalt op de eerste 980 euro aan interesten geen belastingen. Op alles boven dat plafondbedrag ben je de fiscus een roerende voorheffing van 15 procent verschuldigd. Dat is een gunsttar
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.