NAVO-topman Stoltenberg pleit bij Zuid-Korea voor meer militaire steun aan Oekraïne: “Als we niet willen dat tirannie wint, dan hebben de Oekraïners wapens nodig”

NAVO-topman Stoltenberg pleit bij Zuid-Korea voor meer militaire steun aan Oekraïne: “Als we niet willen dat tirannie wint, dan hebben de Oekraïners wapens nodig”
NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg (L) spreekt met de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Park Jin tijdens hun ontmoeting op het ministerie van Buitenlandse Zaken op 29 januari 2023 in Seoel – Foto door Kim Min-Hee – Pool/Getty Images

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, roept Zuid-Korea op om zijn militaire steun aan het belegerde Oekraïne op te voeren. Hij pleit voor directe leveringen van wapens en munitie door Seoel aan Kyiv, hiervoor ongezien.

Waarom is dit belangrijk?

De NAVO wil bedreigingen voor de democratische wereldorde, zoals de oorlog in Oekraïne, het hoofd bieden door nauwer samen te werken met Azië. Duidelijk is dat, om die samenwerking te bevorderen, door de NAVO-top ook op de dreiging van China wordt gewezen. China is geen tegenstander van de NAVO, maar de communistische dictatuur is de laatste tijd "veel hoger" op de agenda van de militaire alliantie komen te staan.

Het nieuws: Stoltenberg bedankt Zuid-Korea voor zijn steun aan Oekraïne, maar dringt er bij het land op aan om meer te doen en voegt eraan toe dat er een “dringende behoefte” aan munitie is.

  • Dat betoogde de NAVO-chef vandaag in een toespraak voor een geopolitiek instituut in Seoel, op de eerste stop van een Aziatische tour die hem ook naar Japan zal brengen. De trip heeft tot doel de banden met de bondgenoten van de VS aan te halen, zo weet de nieuwssite Euractiv.
  • Wat zou Seoel dan (nog) kunnen leveren aan Kyiv? Volgens sommige, door CNN geïnterviewde militaire experten, is de Zuid-Koreaanse K2 Panther een absolute “toptank”, die nuttig zou kunnen blijken op het Oekraïens slagveld.

Beleid gewijzigd

Achtergrond: Sinds het begin van het conflict in Oekraïne, heeft Zuid-Korea verschillende deals gesloten met NAVO-lid Polen om aan de Centraal-Europese natie honderden tanks, vliegtuigen en andere militaire wapens te leveren.

  • Directe wapenleveringen aan landen in een oorlogssituatie, zoals Oekraïne, worden echter door de Zuid-Koreaanse wet verboden, zo stelt president Yoon Suk-yeol.
  • Stoltenberg merkte op dat landen als Duitsland, Noorwegen en kandidaat voor het NAVO-lidmaatschap Zweden gelijkaardige bepalingen hadden, maar daarvan zijn teruggekomen.
  • “Verschillende NAVO-bondgenoten die als beleid hadden nooit wapens te exporteren naar landen in conflict, hebben dat beleid nu gewijzigd”, aldus Stoltenberg.
    • Waarom? “Na de brute invasie van Oekraïne hebben deze landen hun beleid gewijzigd omdat ze zich realiseerden dat wanneer je geconfronteerd wordt met een brute invasie waarbij een grote mogendheid – Rusland – een andere mogendheid op een schaamteloze manier binnenvalt, zoals we in Oekraïne hebben gezien; als we geloven in vrijheid, als we geloven in democratie, als we niet willen dat autocratie en tirannie winnen, dan hebben ze wapens nodig.”

Chinese “uitdaging voor onze waarden, onze belangen en onze veiligheid”

Verder, over China: Stoltenberg bond in Seoel ook de Chinese kat de bel aan.

  • “Wij vinden dat we met China in gesprek moeten gaan over zaken als wapenbeheersing, klimaatverandering en andere kwesties”, zei hij.
    • “Maar tegelijkertijd zijn we er heel duidelijk over dat China een uitdaging vormt voor onze waarden, onze belangen en onze veiligheid.”

(as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.