De Belgische inflatie bedroeg deze maand 8,05 procent, tegenover 10,35 procent in december. Tot zover het goede nieuws, want de kerninflatie – zonder voeding, energie en alcohol – is gestegen tot 8,05 procent. Dat betekent dat de geldontwaarding doorsijpelt naar andere producten, waaronder voeding.
De Belgische inflatie zwakt verder af, maar er is weinig reden tot vieren

Waarom is dit belangrijk?
De inflatie is vorig jaar fors de hoogte ingeschoten als gevolg van de hoge energieprijzen. Sinds het najaar verliest de geldontwaarding aan kracht doordat de gas- en elektriciteitsprijzen afzwakken, maar nu spelen de zogenaamde tweede-ronde-effecten, waardoor de kerninflatie wel nog stijgt.In het nieuws: De inflatie in ons land is gedaald van 10,35 procent in december naar 8,05 procent in januari. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.
- De daling is wel iets minder fors dan verwacht. Het Federaal Planbureau ging bij een eerdere raming uit van 7,91 procent.
- De afzwakkende inflatie hebben we voornamelijk te danken aan de lagere elektriciteits- en gasprijzen. De inflatie voor energie daalde van 32,88 procent in december naar 5,21 procent in januari. Volgens Statbel is dat een gevolg van de sterke stijging van de energie-inflatie in januari 2022 (inflatie is een meting ten opzichte van het voorgaande jaar) en van de daling van de prijs van elektriciteit en aardgas ten opzichte van vorige maand.
- Voor elektriciteit bedraagt de inflatie momenteel 2,8 procent ten opzichte van 35,5 procent vorige maand.
- Als we naar de gasprijzen kijken, is er zelfs sprake van een daling tegenover vorig jaar. Die prijs is gedaald met 7,1 procent. In december was er nog sprake van een inflatie met 73,1 procent.
- In vergelijking met vorige maand zijn de aardgasprijzen met 27,7 procent gedaald en de elektriciteitsprijzen met 8,6 procent.

Kanttekening: Econoom Stijn Baert merkt op Twitter op dat we de inflatie van deze maand vergelijken met de prijsstijgingen een jaar geleden. “Toen was het leven ook al veel duurder dan een jaar eerder. Op 2 jaar tijd zitten we aan 16,2 procent! Een stijging die je op 8 jaar verwacht”, verduidelijkt hij.
Kerninflatie zit in de lift
Keerzijde medaille: De kerninflatie blijft stijgen. Die bedroeg 8,05 procent, tegenover 7,34 procent in december.
- Voeding is 15,6 procent duurder geworden. Uitschieters zijn melk, kaas en eieren. Het prijskaartje van die producten is met maar liefst 27,6 procent gestegen.
- “De energiecrisis lijkt plaats te maken voor een voedingscrisis”, voegt Baert er nog aan toe.
Loonindexering: Bovendien mogen we niet vergeten dat de lonen in ons land in heel wat sectoren zijn aangepast aan de gestegen levensduurte. Het valt af te wachten in welke mate de hogere loonkosten een impact zullen hebben op de prijsontwikkelingen. We kunnen niet uitsluiten dat dat een opwaartse impact kan hebben op de geldontwaarding.