CEO Aramco waarschuwt voor een olietekort nu de Chinese economie heropent

CEO Aramco waarschuwt voor een olietekort nu de Chinese economie heropent
Amin Nasser – (Photo by KARIM SAHIB / AFP)

China heeft eind vorig jaar de zeer strikte coronamaatregelen versoepeld. Verwacht wordt dat de Chinese economie daardoor stelselmatig zal heropleven. Amin Nasser, CEO van het oliebedrijf Aramco, waarschuwt dat de vraag naar olie zal exploderen. “De huidige capaciteit is onvoldoende groot om te kunnen reageren op een forse toename van de vraag”, klinkt het.

Waarom is dit belangrijk?

Het voorbije jaar is de olieprijs door de oorlog in Oekraïne en de heropening van de westerse economieën na de coronacrisis fors de hoogte ingeschoten. Intussen is de prijs opnieuw gedaald. Al kan een toename van de vraag uit China, de op één na grootste economie van de wereld, de prijs opnieuw de hoogte injagen.

In het nieuws: Het Internationaal Energieagentschap heeft een nieuw rapport gedeeld over de oliemarkt. Daaruit blijkt dat de wereldwijde vraag naar olie dit jaar een recordhoogte van 101,7 miljoen vaten per dag zal bereiken. China zal verantwoordelijk zijn voor de helft van die vraag.

  • Tegelijk verwacht het IEA dat de groei van het olieaanbod in 2023 zal vertragen tot 1 miljoen vaten per dag.

Onvoldoende capaciteit op de middellange tot lange termijn

Nieuwe stijging in de maak: De olieprijzen zouden door een eventueel aanbodtekort opnieuw kunnen stijgen, nadat die de voorbije maanden zijn gedaald.

  • Op het hoogtepunt schommelde de prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie rond 120 dollar per vat. Die prijs is intussen gezakt tot iets meer dan 80 dollar.
  • We zien een soortgelijk tafereel wanneer we naar de prijs van een vat Brent-olie, de referentie voor olie in Europa en Afrika, kijken. Die flirtte op het hoogtepunt met de grens van 125 dollar. Intussen is die prijs gezakt tot iets meer dan 85 dollar.
  • “Om dit moment is de capaciteit voldoende groot om eventuele verstoringen op te vangen”, merkt de CEO van Aramco op in een gesprek met de Amerikaanse nieuwssite CNBC. “Maar ik ben ver van zeker als dat op de middellange tot lange termijn ook het geval zal zijn, want die reservecapaciteit zal afnemen.” Hij verwijst daarbij ook naar de onzekerheden die gepaard gaan met de oorlog in Oekraïne en de toename van de vraag naar olie uit de luchtvaartindustrie.

Pessimistische vooruitzichten

Olieprijs boven de 100 dollar: Nasser is overigens niet de enige topman die somber is over de toekomst.

  • Maarten Wetselaar, CEO van de Spaanse oliemaatschappij Cepsa, voorspelt dat de ruwe olieprijs (Brent) in de tweede helft van 2023 opnieuw de kaap van 100 dollar kan ronden.
  • Daniel Yergin, vicevoorzitter van databedrijf S&P Global, de uitbater van onder andere de Dow Jones- en de S&P 500-beursindexen, pakte eind vorig jaar uit met een soortgelijke prognose. “Olieprijs schiet naar 121 dollar per vat bij heropening China”, luidde zijn waarschuwing.
  • Nasser roept op tot meer investeringen in de brandstofsector. Eerder hoorden we ook al soortgelijke pleidooien bij de OPEC-landen. Volgens hen moeten die investeringen gepaard gaan met investeringen in de energietransitie om een toekomstige aanbodschaarste te voorkomen.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.