Verliest Poetin een tweefrontenoorlog? Duitsland trekt zijn plan zonder Russisch aardgas

Duitsland lijkt beter af te zijn dan verwacht, nadat Rusland de gaskraan dichtdraaide. Slecht nieuws voor dictator Vladimir Poetin dus, want fossiele brandstoffen waren zijn voornaamste wapen om Duitsland en de rest van Europa op de knieën te dwingen.

Waarom is dit belangrijk?

Nadat de invasie van Oekraïne begon, werden talloze sancties opgelegd tegenover Rusland door westerse landen. De angst ontstond echter dat Poetin zich zou vergelden door de gaskraan naar Europa dicht te draaien, waardoor het continent deze winter in een ware crisis terecht zou komen. De voorbije maanden wordt echter steeds duidelijker dat zowel de oorlogsplannen als de represailles tegen Europa niet hun beoogde effect hebben.

De essentie: Vijf maanden nadat Rusland de gaskraan dichtdraaide, doet Duitsland, dat voor de oorlog begon de helft van zijn aardgas uit het land importeerde, het niet zo slecht als Poetin had gehoopt.

  • Volgens data van de Bundesnetzagentur, de Duitse regelgever voor elektriciteit, gas, telecommunicatie, post en spoorwegen (BNetzA), zijn de Duitse gasvoorraden midden januari voor meer dan 90 procent gevuld
  • BNetzA zegt dat de situatie bovendien stabiel is en dat de leveringen van aardgas voldoende zijn om de voorraden gevuld te houden. Dat is opvallend, want Duitsland moet nu aanzienlijk meer aardgas uit andere landen importeren.
  • Wellicht speelt de snelle bouw van infrastructuur om vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) te importeren uit andere landen zoals de VS, een grote rol. Slechts een half jaar nadat de oorlog begon, kon Duitsland al een eerste nieuwe LNG-terminal bouwen. Ook in januari werd een nieuwe hergasificatieterminal, waar LNG wordt omgezet naar gas, ingehuldigd
  • Het zachte weer (temperaturen liggen 5 graden Celsius hoger dan gemiddeld tijdens deze periode), alsook de maatregelen om minder te verbruiken, zijn bijkomende factoren die in Duitslands voordeel spelen.
  • Opvallend: in augustus waarschuwde Klaus Müller, hoofd van de Bundesnetzagentur, dat indien Rusland de gaskraan zou dichtdraaien, de Duitse voorraad in minder dan drie maanden op zou kunnen raken. Die sombere voorspelling is niet uitgekomen.

Gedaan met de afpersing

Opmerkelijk: Nu Duitsland en de rest van Europa hebben gemerkt dat het mogelijk is om te overleven zonder Russisch aardgas, is het alle hens aan dek om permanent energie-onafhankelijk te worden van het Kremlin.

  • Duitsland is van plan om in totaal zes LNG-terminals in gebruik te nemen. De meeste daarvan zullen volgend jaar klaar zijn. Ook Nederland, Finland en andere Europese landen zijn van plan LNG-infrastructuur bij te bouwen.
  • Mede daardoor zal Europa steeds meer in staat zijn om het waardevolle goedje vanuit andere landen te importeren. De VS, Qatar, Noorwegen en een aantal Afrikaanse landen leveren nu al meer LNG aan het continent dan ooit tevoren. 
  • Wel opvallend: Rusland exporteert nog altijd een aanzienlijke hoeveelheid aardgas via zee naar Europa. Enkel de leveringen via pijpleidingen zijn stopgezet. Uiteindelijk zal het continent er wellicht voor kiezen om de import uit het land af te bouwen, maar momenteel is de invoer uit Rusland goed voor zo’n 15 procent van alle LNG die wordt geïmporteerd. 
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.