Op de beurs van Brussel zijn alle ogen gericht op het tankerbedrijf Euronav, dat na de verrassende ommezwaai van zijn Noorse fusiepartner Frontline in woelige wateren is terechtgekomen. De koers kelderde deze voormiddag met 14 tot 20 procent.
In het nieuws: Het aandeel Euronav krijgt een oplawaai in een eerste reactie op de afgesprongen fusie met het Noorse Frontline, een bedrijf van de magnaat John Fredriksen. En terwijl Euronav een klap tot 20 procent moest incasseren, schoot het aandeel Frontline op de beurs van Oslo 18 procent hoger.
Het spanningsveld: Er zijn drie grote partijen in het verhaal: de grote aandeelhouders John Fredriksen en de familie-Saverys, die tegenover elkaar stonden, én Euronav zelf, dat vorig jaar partij koos voor Fredriksen. Het tankerbedrijf reageert nu onderkoeld. Euronav zegt “nota te hebben genomen” van de aankondiging van Frontline. “Euronav zal de brief over de beëindiging onderzoeken en behoudt zich alle rechten en handelingen in dit verband voor.”
De cruciale vragen: Dit zijn de drie belangrijke vragen in het dossier volgens de analisten van KBC Securities:
- Blijft John Fredriksen een grote aandeelhouder van Euronav?
- Zal de familie-Saverys, de winnaars in het verhaal, haar waterstofonderneming CMB.Tech voortzetten en hoe past dat in het Euronav-verhaal? Euronav is historisch ontstaan uit CMB, een andere rederij van de clan-Saverys. De familie pleitte er vorig jaar voor om Euronav te combineren met CMB.Tech, de divisie die zich richt op cleantech, zoals schepen op groene waterstof.
- Wat met de toekomst van het huidige Euronav-management, dat partij koos voor Frontline?
Saverys-clan aan zet
Turbulentie op de beurs: Het beurshuis ABN AMRO Oddo heeft zijn koersdoel voor Euronav in een klap gehalveerd van 24,20 naar 12,10 euro. Door de keuze van Frontline om af te zien van een fusie, zullen veel momentum- en arbitragebeleggers hun aandelen Euronav moeten verkopen, klinkt het.
Nieuwe spanningen: ABN-analist Thijs Berkelder heeft, net als KBC Securities, veel vragen over de toekomstige strategie: “Het terugtrekken door Frontline kan als een duidelijke overwinning worden beschouwd voor de familie Saverys. En het is nu aan CMB om met een nieuwe strategie te komen.”
Degroof Petercam is minder drastisch en verlaagt zijn koersdoel voor Euronav van 20,00 naar 17,00 euro. Analist Luuk van Beek ziet de invloed van CMB als een risico, gezien het aanstuurt op een diversifiëring van de investeringen van Euronav. “Hierdoor wordt Euronav een gefragmenteerd bedrijf. We verwachten dat het bestuur tegen deze plannen is, maar vanwege het grote aandelenbelang kan CMB de strategie van Euronav in de weg zitten.”