NAVO-pijpleiding bevoorraadt Brussels Airport met duurzame vliegtuigbrandstof

NAVO-pijpleiding bevoorraadt Brussels Airport met duurzame vliegtuigbrandstof
Voor de eerste keer steeg vanop Brussels Airport een vliegtuig met duurzame kerosine op. – Brussels Airport

De pijpleiding van defensie-alliantie NAVO die Brussels Airport van kerosine voorziet, kan voortaan ook voor duurzame vliegtuigbrandstoffen dienen. Dat heeft de Belgische luchthaven gemeld. Brussels Airlines was de eerste maatschappij die de duurzame brandstof insloeg. De eerste lading werd getankt in een vliegtuig dat op nieuwjaarsdag van Brussel naar Malaga vloog.

Waarom is dit belangrijk?

Dit is een mijlpaal om het gebruik van duurzame brandstoffen te verhogen en de uitstoot van koolstofdioxide te verminderen.

Het nieuws: Brussels Airport is de enige Belgische luchthaven die door het Central Europe Pipeline System (Ceps) van de NAVO volledig van kerosine wordt voorzien. De luchthavenuitbater was al langer vragende partij om langs de pijpleiding ook van duurzame brandstoffen te worden voorzien. Dat is nu voor de eerste keer gebeurd.

Het bredere plaatje: “Dit is een belangrijke mijlpaal in de verduurzaming van de luchtvaart op Brussels Airport”, beklemtoonde Arnaud Feist, topman van de Belgische luchthaven. “Brussels Airport heeft van de toegang tot duurzame vliegtuigbrandstoffen een prioriteit gemaakt. Dankzij de steun van de Navo kan die ambitie nu worden ingevuld.”

  • Het gebruik van milieuvriendelijker vliegtuigbrandstoffen past in het programma Stargate waarmee Brussels Airport zijn toekomstige activiteiten op een duurzame manier wil organiseren. Daarbij is voorzien dat over drie jaar 5 procent van de gebruikte kerosine op de Belgische luchthaven uit duurzame brandstof bestaat.
  • Feist wijst erop dat Brussels Airport hiermee een voorsprong neemt op de Europese doelstellingen. “Het feit dat onze home carrier Brussels Airlines nu al het voortouw neemt met een eerste bestelling van duurzame vliegtuigbrandstof, betekent een mooie start om deze ambitie te realiseren.”

Brussels Airlines

Nog maar het begin: “Om onze klimaatdoelstellingen te halen, zullen we de volgende jaren het gebruik van alternatieven voor fossiele brandstoffen drastisch moeten verhogen”, merkt ook Peter Gerber, de CEO van Brussels Airlines, op.

  • “Naast vlootvernieuwing is duurzame vliegtuigbrandstof het meest effectieve instrument dat momenteel beschikbaar is om de uitstoot van het luchtverkeer te verminderen.”
  • Gerber wijst erop dat Brussels Airlines samen met moederbedrijf Lufthansa al verscheidene jaren in de productie en het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstoffen heeft geïnvesteerd.
  • “Het feit dat we de duurzame vliegtuigbrandstof nu op een snelle en milieuvriendelijke manier kunnen vervoeren van de menglocatie tot aan onze vliegtuigen op Brussels Airport, vormt een belangrijke stap om het gebruik van dit type brandstof in de nabije toekomst te verhogen.”

Frituurolie

De basisstoffen: Duurzame vliegtuigbrandstof kan, in vergelijking met alternatieven van fossiele origine, op de uitstoot van een vliegtuig besparingen tot 80 procent opleveren.

  • Brussels Airlines gebruikt duurzame brandstoffen die door het Finse concern Neste worden geproduceerd.
    • Die brandstof is samengesteld uit 100 procent hernieuwbaar afval en restproducten zoals gebruikte bakolie en dierlijke vetten.
    • Brussels Airlines kocht voor dit proefproject tweeduizend vaten van elk duizend liter met een mengsel van 38 procent duurzame brandstof.
    • De voorraden werden van de productiesite van Neste in Gent door de CEPS-pijpleiding naar Brussels Airport getransporteerd.
  • Om een sterkere aanvoer van de basisproducten voor duurzame brandstoffen te bevorderen, wil Brussels Airport een promotiecampagne opzetten. Dat initiatief moet helpen het grote publiek te informeren en te sensibiliseren om meer gebruikte frituurolie in te zamelen voor de productie van duurzame brandstoffen.
  • Binnen de ambities van Stargate wil Brussels Airport ook werken aan de promotie van het gebruik van duurzame brandstoffen op de luchthaven. “Een grootschalige menginstallatie zoals eerst werd overwogen, is nu niet meer nodig”, zegt Arnaud Feist nog. “Kleinschaliger mengsels van biobrandstof en kerosine met hoge mengverhoudingen kunnen op verzoek van partners echter wel verder worden onderzocht en ontwikkeld.”

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.