De vijf grote tech-trends voor 2023

2022 heeft zijn stempel gedrukt op de techwereld, en niet noodzakelijk op een positieve manier. Laten we eens vooruit kijken en zien welke mogelijke technologieën het jaar 2023 gaan markeren.

1. Web 3.0

Web 3.0 is het gedecentraliseerde web, dat gebruik maakt van de Blockchain. De technologie staat bekend als de basis van NFT’s en vooral cryptocurrencies.

De crash van crypto dit jaar, mede dankzij de FTX-affaire, heeft geleid tot een verlies aan vertrouwen in dit nieuwe betaalmiddel, maar ook in de technologie eromheen. Echter is de blockchain een geweldig instrument dat in 2023 verbeterd moet zijn en ons meer veiligheid en transparantie op het web moet brengen.

Momenteel slaan we de meeste van onze gegevens op in de cloud. Maar door deze gegevens te decentraliseren en te versleutelen – met behulp van de blockchain – zouden onze gegevens ten eerste veiliger zijn, en ten tweede, zou de informatie die wordt opgeslagen niet zomaar kunnen worden veranderd, zonder dat dit wordt opgemerkt door de blockchain.

NFT’s zouden ook minder abstract en virtueel kunnen worden dan nu het geval is. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt als betalingsbewijs voor exclusieve toegang, zoals bioscoopkaartjes, concertkaartjes, sportkaartjes of zelfs contracten. Dit zou vervalsing en zelfs namaak in het algemeen voorkomen. De NFT fungeert als garantie dat het virtuele product echt is.

2. Kunstmatige intelligentie (AI)

ChatGPT schokte de wereld eind 2022. Gebruiksvriendelijk, snel en efficiënt, dat zijn kenmerken die niet alleen goed passen bij ChatGPT, maar ook bij de verschillende AI’s die naar verwachting in 2023 steeds belangrijker zullen worden. Hun belang nam in 2022 al toe, vooral in de detailhandel. “Stitch Fix gebruikt op AI gebaseerde algoritmen om zijn klanten kleding aan te bevelen die overeenkomt met hun maten en smaak”, aldus Forbes.

Verwacht wordt dat AI ook zijn stempel zal drukken op de auto-industrie. De immense uitdaging van autonoom rijden hangt immers af van kunstmatige intelligentie. In 2022 zijn enkele bedrijven dit avontuur aangegaan, zoals Carrefour met zijn autonome winkelbezorging of Scania met de eerste autonome vrachtwagens. Zelfs Elon Musk heeft een oud project uit de kast gehaald met zijn autonome taxi’s. Er bestaat echter nog enige twijfel over de rentabiliteit van kunstmatige intelligentie.

3. De metaverse

Dit is het gebied waarop de techgiganten hun stempel het meest prominent willen drukken. De meest bekende speler is natuurlijk de bijna gelijknamige Meta groep. De CEO, Marc Zuckerberg, heeft bijna alles ingezet op de metaverse. Een gok die niet positief uitpakte voor het bedrijf – dat 65 procent van zijn waarde verloor – in een ingewikkelde macro-economische context die de meeste technologiebedrijven afgelopen jaar deed lijden.

Ondanks deze klap in het gezicht, voor de belangrijkste vertegenwoordiger van de metaverse, ziet de horizon er rooskleurig uit. Volgens een rapport van Deloitte zal de metaverse naar verwachting meer dan 1 biljoen dollar per jaar opbrengen in Azië. Een taart die Meta zal moeten delen met grote spelers als Microsoft, dat samenwerkt met Nvidia, en Apple.

4. Quantum computing

Kwantumcomputing (in het Nederlands) is het gebruik van kwantummechanica om de verwerkingskracht en snelheid van computers drastisch op te voeren. Deze technologie zou het computergebruik naar een nieuw tijdperk kunnen tillen en ons computers kunnen opleveren die 3000 miljard keer sneller werken dan de snelste processoren van vandaag.

Maar deze technologie is verre van ongevaarlijk. “Het potentiële gevaar van kwantumcomputing is dat het onze huidige encryptietechnologie nutteloos kan maken. Dus elk land dat op grote schaal kwantumcomputing ontwikkelt, kan de encryptie van andere landen, bedrijven, beveiligingssystemen, enz. breken. Dit is een trend om in 2023 goed in de gaten te houden, omdat landen als de VS, het VK, China en Rusland investeren in de ontwikkeling van kwantumcomputingtechnologie”, meldt Forbes.

5. Duurzame technologie

Gartner-analist David Groombridge presenteerde zijn bevindingen op het IT Symposium/Expo in Barcelona. Hij eindigde zijn toespraak met “het aanbieden van technologie omwille van de technologie zal in 2023 niet voldoende zijn. Plan uw gebruik van technologie op een duurzame manier, zowel voor uw merk, uw klanten, als voor de samenleving als geheel. Voor sommigen gaat duurzaamheid over klimaat, energie en grondstoffen. Maar voor anderen gaat het meer om bestuur of een sociale benadering. Wat je ook kiest, laat het duurzaam zijn”, aldus Groombridge.

Steeds meer mensen letten namelijk op waar hun telefoons, tablets, computers en andere onderdelen vandaan komen, en dat zal in 2023 waarschijnlijk zo blijven.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.