Zo vroeg mogelijk nadenken over de hospitalisatieverzekering

Geschreven met branded content van DKV

Wie net begint te werken en nog veel wil sparen, ligt wellicht niet meteen wakker van de hospitalisatieverzekering. Jongeren onderschatten al eens het hospitalisatierisico en vinden dat vooral iets voor ouderen. Toch is het belangrijk om al vroeg genoeg na te denken over de hospitalisatieverzekering. Het is namelijk een verzekering die je maar beter al op jonge leeftijd kan onderschrijven. Later wordt het er alleen maar duurder op.

Duurdere hospitalisatieverzekering voor wie op leeftijd is

Als oudere is het vaak moeilijk om een goede hospitalisatieverzekering af te sluiten. Dat komt omdat het risico op een hospitalisatie erg groot is geworden, verzekeraars staan daar huiverig tegenover. Toch is het wel degelijk mogelijk om als 65+-er nog een hospitalisatieverzekering af te sluiten, zowel via de klassieke ziekenfondsen als via traditionele verzekeringsmaatschappijen als DKV. Echter, de verzekeringspremie zal bij de aangeboden hospitalisatieverzekeringen een flink stuk hoger liggen. Dat komt door het hogere risico op hospitalisatie.

De Tijd maakte enkele jaren terug de berekening. Wie toen als 65+-er een hospitalisatieverzekering bij DKV afsloot, betaalde gemiddeld 60% meer dan een 45-jarige die voor dezelfde polis koos. Wie met andere woorden vroeg genoeg instapt, wanneer de premie nog laag is, kan zichzelf later veel kopzorgen besparen. Tegelijkertijd moeten we het benadrukken: ook jongeren hebben nood aan een goede hospitalisatieverzekering. Het klopt dat het risico op een hospitalisatie toeneemt naarmate men ouder wordt, maar dat wil niet zeggen dat jongeren helemaal geen risico lopen. Bovendien is het spaarpotje van de jongere vaak beperkter, waardoor een goede verzekering des te meer aan te raden is.

Hospitalisatieverzekering via het werk

Gelukkig zijn er steeds meer werkgevers die een hospitalisatieverzekering aanbieden, ook aan jongere medewerkers. Let wel altijd op als je verandert van werkgever of als je ontslag neemt. Als je ten minste twee jaar aangesloten was bij de hospitalisatieverzekering kan je de collectieve polis op individuele basis verderzetten. De verzekeraar mag de aansluiting dan niet weigeren, je hoeft geen medische vragenlijst in te vullen en de waarborgen dienen gelijkwaardig te zijn. Het verderzetten van de verzekering is ook een mogelijkheid voor wie met pensioen gaat. Er zijn dus wel wat voordelen aan verbonden.

Toch blijft het belangrijk om ook elders offertes op te vragen. Zeker als jongere kan je bij een andere verzekeraar toch goedkoper af zijn. Vergelijken is nooit een slecht idee, maar kijk wel verder dan de prijs. Sommige verzekeraars zijn wat duurder, maar bieden wel een extra aantrekkelijke dekking. Dat maakt vergelijken vaak wat moeilijker. Eventueel kan je je door een onafhankelijke verzekeringsmakelaar laten begeleiden. Onthoud in ieder geval dat een goede hospitalisatieverzekering een van de zaken is waarop je maar beter niet kunt besparen.

Een wachtpolis onderschrijven

Een alternatief: als jongere een wachtpolis onderschrijven. Dat kan je ook doen als je werkgever al een hospitalisatieverzekering aanbiedt. Bij een wachtpolis dien je jaarlijks een premie te betalen. Je sluit de wachtpolis dan eigenlijk af voor wanneer je met pensioen gaat. Eenmaal je met pensioen gaat, zal je een lagere premie betalen. Ook bij een wachtpolis dien je bij de pensionering geen wachttijd te doorlopen of een medische vragenlijst in te vullen. Een nadeel is dat je je al meteen aan een verzekeraar vastklikt. Enkel bij deze verzekeraar geniet je namelijk van de verlaagde premie en de voordelen van een wachtpolis.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.