Rusland zou van plan zijn om T-14 Armata-tanks naar het front in Oekraïne te sturen. De eerste exemplaren zouden zich zelfs al in de Donbas bevinden. Maar wat betekent dit voor het conflict?
Rolt Rusland zijn hypermoderne tanks uit in de Donbas?

Waarom is dit belangrijk?
De T-14 moest het nieuwe platform worden waarop Rusland zijn nieuwe tanks en pantservoertuigen op baseert de komende decennia. De ontwikkeling ervan kostte al miljarden roebels, en liep al stevige vertraging op. In november raakte bekend dat het Staatsbewapeningsprogramma, zeg maar de toekomstvisie voor het Russische leger, werd afgeschaft. Concreet betekent dit dat de gemaakte plannen rond onder andere de T-14 op de schop mogen, en het Russische leger aan een nieuwe toekomstvisie werkt.In het nieuws: T-14-tanks in Oekraïne? Het lijkt te gaan gebeuren.
- Al verschillende malen werd gesuggereerd dat Rusland de moderne tanks naar het oorlogsgebied zou sturen, maar bewijzen kwamen er nooit. Dit keer is het Vladimir Solovyov, een Russische tv-presentator en welbekende propagandist van het Kremlin, die met het gerucht op de proppen kwam.
- “Ik keer terug van de frontlinie met de eerste foto’s van de gevechtscoördinatie waar de tankbemanningen van de T-14’s op oefenen”, schreef de Rus op Telegram, vergezeld van, inderdaad, enkele foto’s van een T-14. Men kan echter niet bevestigen waar en wanneer de foto’s genomen werden.
- Als wat Solovyov zegt ook klopt, lijkt het aannemelijk dat de tanks en hun bemanning momenteel in het gebied achter het front oefenen. Het zou namelijk de vuurdoop zijn voor de tanks, die voor het eerst worden ingezet in een conflict. Solovyov is niet de enige Russische bron die de aanwezigheid van de hypermoderne tanks aanhaalt. Toch moeten er ook enkele kanttekeningen bij worden geplaatst.
De essentie: Beelden of niet, bevestiging dat de tanks in Oekraïne zijn, is er niet.
- Rob Lee, een militair analist die de Russische en Oekraïense troepenbewegingen en verliezen mee helpt in kaart brengen, deelt de beelden van Solovyov. Volgens hem werden ze echter genomen in de buurt van Kazan, een stad 730 kilometer ten oosten van Moskou, en minstens 1.000 kilometer in vogelvlucht van het front in Oekraïne.
- Ook verschillende andere analisten, zowel in Rusland als in het Westen, geloven niet dat de tanks zich al in de Donbas bevinden, of dat ze hier snel naartoe trekken. In de beelden van Solovyov rijden de tanks namelijk gewoon wat rond; beelden van tanks die al rijdend schieten, of überhaupt hun kanonnen ‘ontgrendeld’ hebben tijdens het rijden, zijn er nog niet.
Ook niet onbelangrijk: Hoeveel T-14’s heeft Rusland nu? Minstens drie, blijkt uit de video’s.
- De eerste T-14’s werden voorgesteld bij de militaire parade op Overwinningsdag op het Rode Plein in Moskou. Het ging nog om prototypes, maar volgens het Staatsbewapeningsprogramma moesten tussen 2015 en 2020 maar liefst 2.300 T-14’s van de band rollen in de fabrieken van UralVagonZavod, de grootste tankenfabrikant ter wereld.
- Nu, zeven jaar later, is er van die planning nog maar weinig in huis gekomen. De massaproductie van de moderne tank moest worden opgeschoven, vanwege verschillende technische problemen, met zowat elk onderdeel van de tank. In april 2020 (toen het Russische leger al 2.000 stuks had moeten ontvangen) moest Denis Mantoerov, de minister van Industrie en Handel, met schaamrood op de wangen toegeven dat de tanks problemen hadden met de motor, de vuurleiding (waarmee het kanon moet worden gericht) en de thermografische kijkers (waarmee tanks in het donker of in dichtbeplant gebied doelwitten kunnen spotten).
- In de video’s van Solovyov zijn op een gegeven moment drie tanks samen te zien; die heeft het Russische leger dus al, en nooit eerder werden meer dan drie stuks tegelijk gezien. In december van vorig jaar liet Rostec, het staatsgestuurde conglomeraat dat UralVagonZavod in zijn portefeuille heeft, weten dat de serieproductie van start was gegaan, en dat “meer dan 40 Armata’s na 2023 aan de Russische troepen konden worden geleverd”. Dit terwijl het staatspersagentschap TASS eerder al aangaf dat 100 test-tanks al waren afgeleverd aan de 2e Tankdivisie.
- De kans dat Rusland dus anno 2022 over honderden, laat staan duizenden, van deze tanks beschikt, is bijzonder klein. En dat terwijl het die best kan gebruiken: in Oekraïne verloor het Russische leger al 1.577 tanks, waarvan maar lieft 527 in Oekraïense handen vielen. Dat becijferde Oryx Spioenkop, een website dat aan de hand van visuele bevestiging de materiële verliezen van beide betrokken landen in kaart brengt.
(as)